سراج: نگاهی گذرا به مسائل اساسی و بررسی شبهات پیرامون زنان

    از ویکی‌نور
    سراج: نگاهی گذرا به مسایل اساسی و بررسی شبهات پیرامون زنان
    سراج: نگاهی گذرا به مسائل اساسی و بررسی شبهات پیرامون زنان
    پدیدآورانحسینی، سید حسین
    ناشرمرکز پژوهش‌های اسلامی
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1380ش
    چاپ1
    زبانفارسی

    سراج: نگاهی گذرا به مسایل اساسی و بررسی شبهات پیرامون زنان، اثر سید حسین حسینی، کتابی است که با پشتوانه آیات و روایات، حقوق زنان را ترسیم نموده و شبهات آن را پاسخ داده است.

    امروزه حقوق زنان، در لابه‌لای بحث‌های جدی با ماهیت سیاسی‌ـ دینی در جامعه مطرح شده و در نشست‌های داخلی و خارجی و مطبوعات و سخنرانی‌ها، حجم فراوانی از سخنرانی‌ها و مقاله‌ها را به خود اختصاص داده است. این پژوهش، با بررسی حقوق زن پیش از اسلام و در آیات قرآن، سیره و روایات معصومان:، به تعریف حقوق زنان و شبهه‌های موجود درباره آن و نیز حقوق اجتماعی زنان می‌پردازد.

    نوشتار حاضر از چهار بخش و فصل‌های متعدد تشکیل شده است. دربخش اول، مفاهیم؛ تاریخچه و اهمیت حقوق زنان؛ پیشینه تاریخی حقوق زن؛ حقوق زنان در عربستان پیش از اسلام؛ حقوق زن درغرب؛ حقوق زن در اسلام(آیات قرآن مجید، سیره و روایات معصومان:، کلام بزرگان دین و دانش...) مطرح شده است.

    نویسنده در بخش دوم شبهه‌های حقوقی درباره زنان را در سه گفتار بررسی می‌کند. در گفتار اول حقوق خانوادگی زنان(مرد و زن و سن بلوغ؛ مرد و زن و ولایت خانواده؛ پیشینه تاریخی ولایت در خانواده؛ ولایت خانواده از دیدگاه قرآن؛ ولایت در خانواده از منظر روایات؛ مسئله اذن و اجازه درخانواده؛ ولایت و سرپرستی خانواده در قانون ایران؛ طلاق و حق زن و مرد؛ پیشینه تاریخی طلاق؛ طلاق از دیدگاه اسلام؛ طلاق درقوانین ایران؛ ارث زن و مرد؛ دیدگاه اسلام درباره ارث زن؛ ارث زن در قانون مدنی؛ تعدد زوجات؛ پیشینه تاریخی تعدد زوجات؛ دیدگاه اسلام درباره تعدد زوجات؛ مهریه زن؛ مهر از دیدگاه اسلام؛ نفقه زن؛ پیشینه تاریخی نفقه؛ نفقه از دیدگاه اسلام؛ نفقه در قانون مدنی؛ نماز قضای پدر و مادر...) بررسی می‌شود.

    گفتار دوم به حقوق زن در مسائل کیفری (دیه زن و مرد؛ تاریخچه دیه زن و مرد؛ دیه زن و مرد از دیدگاه اسلام؛ دیه زن و مرد در قانون مجازات اسلامی؛ قصاص قتل در زن و مرد؛ پیشینه تاریخی قصاص؛ قصاص زن و مرد از دیدگاه اسلام؛ قصاص قتل زن و مرد در قانون مجازات اسلامی...) اختصاص دارد.

    نویسنده در گفتار سوم، به حقوق سیاسی زنان(مرجعیت؛ اجتهاد و مشارکت سیاسی؛ بیان نظرها و دلایل مخالفان مرجعیت زنان؛ بیان نظرها و دلایل موافقان مرجعیت زنان؛ مشارکت سیاسی زن در اسلام؛ شروط مشارکت سیاسی اجتماعی زنان از نظر اسلام؛ مشاغل سیاسی‌ـ‌ اجتماعی زنان در قوانین جمهوری اسلامی ایران؛ زن و مرد و مسئله قضاوت؛ ادله عدم جواز قضاوت برای زنان؛ و تصدی زنان به قضاوت در قوانین جمهوری اسلامی‌) پرداخته است.

    در بخش سوم «حقوق اجتماعی زن»، مانند مسئله حجاب؛ حجاب در اسلام؛ نظرهای چند زن تازه مسلمان غربی درباره حجاب؛ حجاب در قانون مجازات اسلامی؛ شهادت زن و مرد؛ شهادت زن و مرد از دیدگاه اسلام؛ و زن و مرد و جهاد بیان شده است. در بخش پایانی با عنوان «رسانه و حقوق زنان» نیز نقش رسانه در زمینه مباحث زنان و عملکرد آن نقد و بررسی و سپس راهکارهایی پیشنهاد می‌شود[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص85-86

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها