ستیز و سازش: زرتشتیا‌ن‌ مغلوب‌ و مسلما‌نا‌ن‌ غا‌لب‌ در جا‌معه‌ ایران‌ نخستین‌ سده‌ها‌ی اسلامی‌

    از ویکی‌نور
    ستیز و سازش: زرتشتیا‌ن‌ مغلوب‌ و مسلما‌نا‌ن‌ غا‌لب‌ در جا‌معه‌ ایران‌ نخستین‌ سده‌ها‌ی اسلامی‌
    ستیز و سازش: زرتشتیا‌ن‌ مغلوب‌ و مسلما‌نا‌ن‌ غا‌لب‌ در جا‌معه‌ ایران‌ نخستین‌ سده‌ها‌ی اسلامی‌
    پدیدآورانچوکسی‌، جمشید گرشا‌سب (نويسنده) میرسعیدی، نادر (مترجم)
    ناشرققنوس
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1393ش
    چاپ7
    موضوعزردشتیان - ایران - تاریخ - ایران - تاریخ - پس از اسلام - ایران - روابط قومی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    DSR 72/ز4چ9
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ستیز و سازش: زرتشتیا‌ن‌ مغلوب‌ و مسلما‌نا‌ن‌ غا‌لب‌ در جا‌معه‌ ایران‌ نخستین‌ سده‌ها‌ی اسلامی‌، تألیف جمشید گرشاسب چوکسی با ترجمه نادر میرسعیدی، آن‌چنان که از نامش پیداست، به بررسی مواجهه زرتشتیان با مسلمانان در ایران و همچنین علت‌یابی سیاسی و اجتماعی، دینی و اقتصادی مغلوب شدن زرتشتیان و برعکس، روند سیطره مسلمانان می‌پردازد.

    نویسنده، کتاب خود را با روش تاریخی – تحلیلی و با استناد به منابع مهم در یک مقدمه و پنج بخش اصلی نگاشته است. مقدمه به گفتارهایی از او درباره این مواجهه، مدارک موجود برای مطالعه در این زمینه و آثار انجام شده و معرفی کتاب اختصاص دارد.

    بخش یکم، تاریخ رویارویی نظامی زرتشتیان با مسلمانان و تأثیر چنان رویدادهایی بر شکل‌گیری هم‌زیستی، دشمنانه و دوستانه را بررسی می‌کند. نویسنده در دومین بخش، ادبیات پیشگویانه را به تأثیر ار رویارویی نظامی این دو گروه دانسته و نقش آن را در روابط اجتماعی دو گروه از نظر گذرانده است. سومین بخش، به جستاری در شیوه‌های تغییر دین از سوی غیر مسلمانان به‌ویژه زرتشتیان در رویارویی با اسلام اختصاص دارد که نویسنده برای نمونه، به تغییر کیش سلمان فارسی اشاره کرده است. بخش چهارم، چگونگی نوسازی روابط اجتماعی و اقتصادی مسلمانان و زرتشتیان و کارهای مهمی را که در این زمینه از سوی مسلمانان با وضع قوانین صورت گرفت، کاویده است. آخرین بخش کتاب که به نتیجه مباحث اختصاص دارد، پیامدهای ارتباط و رویارویی مسلمانان و زرتشتیان را برای هر کدام مورد توجه قرار می‌دهد[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص103-104

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها