زرتشت و دین زرتشتی؛ مقالاتی از دانشنامه ایرانیکا

    از ویکی‌نور
    زرتشت و دین زرتشتی
    زرتشت و دین زرتشتی؛ مقالاتی از دانشنامه ایرانیکا
    پدیدآورانجمعی از نویسندگان (نویسنده) نظری فارسانی، محسن (محقق)
    ناشرفروهر
    مکان نشرتهران
    سال نشر1397
    شابک0ـ12ـ7844ـ600ـ978
    موضوعزردش‍ت‌,Zoroaster,، پ‍ی‍ام‍ب‍ر ای‍ران‍ی‌,nli,a01,a01,ba,زردشتی,Zoroastrianism, -- مقاله‌ها و خطابه‌ها, -- Addresses, essays, lectures,a01
    کد کنگره
    ‏BL ۱۵۷۵/ز۴ ۱۳۹۷

    زرتشت و دین زرتشتی؛ مقالاتی از دانشنامه ایرانیکا تألیف جمعی از نویسندگان، با ویراستاری محسن نظری فارسانی، این کتاب مجموعه مقالاتی از دانشنامۀ ایرانیکاست که در آنها به بررسی دین و فرهنگ زرتشتی در دو دورۀ زمانی، یعنی «از آغاز تا حملۀ اعراب» و «از حملۀ اعراب تا دوران نوین» پرداخته شده است.

    ساختار

    کتاب در دو بخش تدوین شده است، بخش اول از هفت مقاله و بخش دوم از دو مقال تشکیل شده است.

    گزارش کتاب

    این کتاب مجموعه مقالاتی از دانشنامۀ ایرانیکاست که در آنها به بررسی دین و فرهنگ زرتشتی در دو دورۀ زمانی، یعنی «از آغاز تا حملۀ اعراب» و «از حملۀ اعراب تا دوران نوین» پرداخته شده است. شخصیت اشوزرتشت، مطالبی که از ایشان در کتاب اوستا و کتاب‌های پهلوی آمده و همچنین برداشت‌هایی که مردم اروپای غربی، یونانیان و زرتشتیان متأخر از شخصیت این پیامبر ایرانی داشته‌اند، مطالبی است که در این مقالات مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است.

    «زرتشت و دین زرتشتی» در حقیقت حاصل برگردان مقالاتی است که در بخش ترجمۀ بیست و چهارمین همایش اوستاخوانی و گاتاشناسی مانتره از انگلیسی به فارسی ترجمه و ارائه شده بود. بنیان‌گذاری همایش اوستاخوانی و گاتاشناسی مانتره و برگزاری نخستین دورۀ این همایش‌ها به سال 1373 خورشیدی بازمی‌گردد. کانون دانشجویان زرتشتی با هدف ترغیب بیشتر زرتشتیان به مطالعه، پژوهش و تفکر دربارۀ دین و فرهنگ زرتشتی و ایرانی، این همایش را در دو بخش اصلی اوستاخوانی و گاتاشناسی بیان نهاد. در بخش گاتاشناسی ـ که بخش ترجمه را نیز شامل می‌شود ـ محققان و پژوهشگران زرتشتی نتیجۀ مطالعات و پژوهش‌های خود را به صورت مقاله و سخنرانی ارائه می‌دهند. بخش ترجمه، عمری کوتاه‌تر از همایش مانتره دارد و از شانزدهمین دورۀ این همایش‌ها بدان افزوده شد، با این قصد و نیت که محققان با منابع غیرفارسی دربارۀ دین زرتشتی بیشتر آشنا شوند و دیدگاه‌های مستشرقان و پژوهشگران غیرایرانی را مورد بررسی و نقد قرار دهند.

    در بخش اول این کتاب با عنوان «زرتشت» هفت مقاله آورده شده است که در این مقالات به نام زرتشت، زرتشت در اوستا و کتاب‌های پهلوی و.... پرداخته شده است. در ابتدای مقالۀ «زرتشت در اوستا» می‌‌خوانیم: «زرتشت که او را بنیان‌گذار دین مزدیسنی می‌دانند، در پایان هزارۀ دوم پیش از میلاد مسیح در ایران شرقی می‌زیسته است. اما در کل، مکان و زمان زندگی‌اش و گاه حتی تاریخی‌بودن و مصنف گاهان بودنش هم مورد تردید قرار گرفته است. این مدخل شامل شرح کوتاهی است از زندگینامۀ زرتشت بر پایۀ متون اوستای کهن و بسط قدیس‌نگارانۀ این زندگینامه در متون اوستای غیرگاهانی. این پژوهش دربارۀ زمان و مکان زرتشت است، و ارتباط او با متون اوستای کهن نیز بازنگری می‌شود». (ص 47)

    در بخش دوم نیز دو مقاله دربارۀ دین زردشتی آورده شده است. در اولین مقالۀ این بخش به مرور کلی و گذرای تاریخ دین زرتشتی از پیدایش آن تا سده‌های نهم و دهم میلادی پرداخته شده است. در مقالۀ دوم نیز دربارۀ دین زرتشتی بعد از غلبۀ اعراب تا دوران نوین بررسی صورت گرفته است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها