زبیب، نجیب

    از ویکی‌نور
    NUR11330.jpg
    نام زبیب، نجیب
    نام‎های دیگر
    نام پدر شیخ محمود
    متولد پنجم مارس 1933م
    محل تولد نمیریه در استان نبطیه
    رحلت
    اساتید
    برخی آثار ‏دولة التشيع في بلاد المغرب

    الموسوعة العامة لتاريخ المغرب و الأندلس

    کد مؤلف AUTHORCODE11330AUTHORCODE

    نجیب زبیب (متولد 1933م)، مورخ، شاعر و نویسنده لبنانی، در لبنان و اسپانیا تحصیل کرد. وی یک معلم مشهور است که نیم‌قرن پیش زبان عربی را در لبنان و خارج از آن تدریس می‌کرد. کتاب‌های او در کتابخانه‌های مهم جهان منتشر شده است. «الموسوعة العامة لتاريخ المغرب والأندلس»، از جمله آثار اوست.

    ولادت

    نجیب زبیب در پنجم مارس 1933م، در شهر نمیریه، واقع در استان نبطیه متولد شد.

    تحصیلات

    در آنجا قرآن شریف را آموخت و کلاس‌های ابتدایی را به پایان رساند. او پس از مرگ پدرش، شیخ محمود، به بیروت رفت و در کالج عاملیه تحصیل کرد و مدرک لیسانس در شاخه ادبیات گرفت. پس از آن به سلک تعلیم پیوست و در تعدادی از مدارس دولتی و خصوصی در مناطق مختلف لبنان، از جمله مدرسه دولتی شبعا و مدارس مرستی، رأس المتن و برج البراجنه در جبل لبنان تدریس کرد.

    وی در آغاز استقلال مغرب با یک مأموریت رسمی آموزشی به این کشور (1969-1959م) سفر کرد و در شهر تطوان به‌عنوان استاد زبان عربی و تاریخ اسلامی منصوب شد. پس از آن به وی تدریس در رشته ترجمه از اسپانیایی به عربی و بالعکس واگذار شد.

    وی تحصیلات خود را در مادرید اسپانیا در دانشگاه آنتونیو دو نبریا دنبال کرد و در آنجا کارشناسی ارشد زبان و تاریخ اندیشه معاصر اسپانیا و نیز کارشناسی ارشد جغرافیا را تحصیل کرد. او از هم‌کلاسی‌های اسپانیایی خود برتر بود و جوایز بسیاری از جمله کتب مشهورترین شاعران اسپانیایی را از آن خود کرد و از سوی مقامات دانشگاه مورد تقدیر و تکریم قرار گرفت.

    فعالیت‌ها

    او دبیرکل فرهنگ و امور اداری در شورای ملی کارمندان دولت است. وی عضو اتحادیه نویسندگان لبنان و عضو شورای فرهنگی لبنان جنوبی و عضو جلسه ادبیات در نبطیه است.

    آثار علمی و ادبی

    نجیب زبیب در سنین پایین شعر می‌سرود. او در جوانی شعرها و کتاب‌های زیادی نوشته بود، اما به دلیل اینکه خود را وقف سرودن شعر و تألیف کرده بود، تا قبل از بازنشستگی در سال 1997م، منتشر نشدند. کتاب‌های وی در سراسر جهان و در بسیاری از کتابخانه‌های بین‌المللی، مانند کتابخانه کنگره آمریکا، اتحادیه عرب، کتابخانه‌های اسکندریه، قاهره، عین شمس و بسیاری از کتابخانه‌های دانشگاهی در آمریکا، مانند کتابخانه دانشگاه‌هاروارد و آکسفورد در انگلیس منتشر گردید. وی مصاحبه‌های تلویزیونی زیادی داشته و در بسیاری از سمینارهای فکری و شعری در لبنان و خارج از آن مشارکت داشته و از او مقالات زیادی در مجلات و روزنامه‌های لبنان، مراکش، آمریکا و کانادا منتشر شده است. برخی از آثار او عبارت است از:

    1. دولة التشيع في بلاد المغرب (1993م)؛
    2. الموسوعة العامة لتاريخ المغرب والأندلس (1995م)؛
    3. الجنوب والمسار الخاطئ لنجمة داوود (1999م)؛
    4. سلسلة تراجم العظماء (1999م)؛
    5. رمال حسن رمال (1999م)؛
    6. طاغور (1999م)؛
    7. عمر المختار (1999م)؛
    8. حسن كامل الصبّاح (2001م)؛
    9. ابن رشد (2001م)؛
    10. خيرالدين بربروسا (2001م)؛
    11. المرصعات الشعرية بالآيات القرآنية (2001م)؛
    12. روجر- ‌الأول والثاني (2003م)؛
    13. ابن خلدون (2003م)؛
    14. عبدالكريم الخطابي (2003م)؛
    15. ابن طفيل (2009م)؛
    16. محمد الفاتح (2009م)؛

    و...[۱]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: ويكيبيديا، الموسوعة الحرة

    منابع مقاله

    ويكيبيديا، الموسوعة الحرة، به تاریخ 25 اسفند 1399


    وابسته‌ها