رویای خلوص

    از ویکی‌نور
    رویای خلوص
    رویای خلوص
    پدیدآوراناسلامی، حسن (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرباز خوانی مکتب تفکیک
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1387ش
    چاپ1
    شابک978-964-548-926-5
    موضوعفلسفه اسلامی - نقد و تفسیر - مکتب تفکیک - نقد و تفسیر
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏م‎‏77‎‏ ‎‏الف‎‏5 55 ‏BBR‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رویای خلوص؛ بازخوانی مکتب تفکیک اثر سید حسن اسلامی، پژوهشی است علمی در بازخوانی مکتب تفکیک.

    نام مکتب تفکیک، پرسش‌های فراوانی را در ذهن برمی‌انگیزد، مانند آنکه مکتب تفکیک چیست؟ آموزهای اصلی آن کدام است؟ و... که اثر حاضر، می‌کوشد به برخی از این پرسش‌ها، پاسخ گفته و بستری برای بحثی روشن درباره این مکتب، فراهم آورد[۱].

    نویسنده ادعاهاى مکتب تفکيک را قانع‌کننده نيافته است و با نقطه عزيمت و نتايج برخى از منتقدان تفکيک موافقت دارد. ازاين‌رو از طرح آن‌ها مى‌پرهيزد. اما آنچه اثر حاضر را از آثار مشابه آن جدا مى‌سازد، نگرش نگارنده در تحليل ديدگاه تفکيکى است. هرچند نويسنده خود تربيت فلسفى دارد، ليکن نخواسته است از موضع دفاع از فلسفه صدرايى به‌نقد اين مکتب بپردازد[۲].

    تلاش نویسنده آن است تا لوازم قهرى اين نگرش را که ناديده گرفته شده است، بيان کند و بر آن‌ها انگشت تأکيد گذارد. به باور وی، اين حق هرکسی است که فلسفه را بپذيرد يا قاطعانه آن را نقادى کند، اما به شرطى که اين فرصت را براى رقيب خود نيز فراهم سازد تا متقابلا به‌نقد يا دفاع از فلسفه بپردازد. وی معتقد است که سلوک نظرى و عملى برخى از مدافعان تفکيک به‌گونه‌ای است که امکان هرگونه نقدى را از مخالفان خود مى‌گيرند[۳].

    کتاب بر دو محور اصلی متمرکز است: يک، نقد معرفت‌شناختى روايتى از مکتب تفکيک و ديگر نقد اخلاقى آن. نگارنده در پى آن است که روشن سازد آيا مى‌توان باورهاى اصلى اين مکتب را موجه ساخت و ديگر آنکه آيا اصول اخلاقى در تبيين اين مکتب، دفاع از آن و نقد مخالفان رعايت شده است، يا خير. ازاين‌رو اين نوشته صبغه معرفتى - اخلاقى دارد. به همين سبب اين نوشته در دو بخش فراهم آمده است: بخش نخست، مکتب تفکيک را از منظر معرفتى مى‌کاود، اما بخش دوم بررسى اين مکتب است از منظر اخلاقى. اگر ديدگاهی را بپذیریم که معرفت‌شناسى را نيز به اخلاق باور ارجاع مى‌دهد، در اين صورت، اين کتاب يک‌سره اخلاقى خواهد بود و از اين منظر به‌نقد مکتب تفکيک مى‌پردازد که آيا اخلاقا دعاوى اين مکتب دفاع‌پذير است، يا خير؟[۴].

    پانویس

    1. مقدمه، ص11
    2. همان، ص15
    3. ر.ک: همان، ص15- 16
    4. همان

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها