روضة الریاحین؛ در احوال شیخ جام (ژنده‌پیل) و فرزندان و اعقاب وی

    از ویکی‌نور
    روضۀ الریاحین؛ در احوال شیخ جام (ژنده‌پیل) و فرزندان و اعقاب وی
    روضة الریاحین؛ در احوال شیخ جام (ژنده‌پیل) و فرزندان و اعقاب وی
    پدیدآورانبوزجانی، درویش‌علی (نویسنده) نصیری جامی، حسن (مصحح)
    ناشرپژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
    مکان نشرتهران
    سال نشر1396
    چاپاول
    شابک9789644269011
    موضوعژنده‌پیل، احمد بن ابوالحسنبن ابوالحسن، 441-536ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏/ژ9ب9 / 279 BP

    روضۀ الریاحین؛ در احوال شیخ جام (ژنده‌پیل) و فرزندان و اعقاب وی تألیف درویش‌علی بوزجانی؛ تصحیح حسن نصیری جامی. این کتاب از مهم‌ترین آثار در حوزه شیخ جام‌پژوهی است که به بررسی احوالات، کرامات و مقامات عرفانی شیخ احمد جام ژنده‌پیل و خاندان او می‌پردازد. اثر حاضر با رویکردی تاریخی-عرفانی، اطلاعات ارزشمندی درباره نظام خانقاهی و سلسله شیوخ این طریقت ارائه می‌دهد.

    ساختار

    کتاب شامل یک مقدمه مفصل در چهار فصل و سه مقصد اصلی است:

    1. احوال و مقامات شیخ جام 2. شرح حال فرزندان و فرزندزادگان شیخ 3. نسب‌شناسی اولاد و احفاد شیخ. همچنین کتاب با تعلیقات و توضیحات مصحح همراه است.

    گزارش کتاب

    کتاب «روضۀ الریاحین» اثر درویش‌علی بوزجانی از جمله مهم‌ترین متون در شناخت شیخ احمد جام و سلسله جانشینان اوست. این اثر که توسط دکتر حسن نصیری جامی تصحیح و منتشر شده، ترکیبی از مقامات‌نویسی عرفانی و تاریخ‌نگاری خاندانی است.

    مقدمه کتاب که توسط مصحح نگاشته شده، اطلاعات ارزشمندی درباره مؤلف، اهمیت اثر و روش تصحیح ارائه می‌دهد. درویش‌علی بوزجانی از عالمان و عارفان سده دهم هجری است که بیشتر عمر خود را در جوار آرامگاه شیخ جام گذرانده و به فرقه نقشبندیه گرایش داشته است.

    متن اصلی کتاب با چهار فصل مقدماتی آغاز می‌شود که به موضوعاتی مانند ضرورت صحبت با پیران کامل، تعریف کرامات و ولایت می‌پردازد. مقصد اول کتاب به تفصیل به بررسی احوالات و کرامات شیخ احمد جام اختصاص دارد و از معدود آثاری است که به دوران اولیه زندگی شیخ نیز توجه نشان داده است.

    مقصد دوم کتاب به شرح حال فرزندان و نوادگان شیخ جام پرداخته و اطلاعات بی‌نظیری درباره سلسله شیوخ این خاندان ارائه می‌دهد. این بخش از کتاب از جهت تاریخ اجتماعی تصوف در خراسان اهمیت ویژه‌ای دارد.

    مقصد سوم نیز به نسب‌شناسی دقیق خاندان شیخ جام اختصاص یافته است.

    از ویژگی‌های بارز این کتاب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    1. ارائه اطلاعات دست اول درباره نظام خانقاهی شیخ جام
    2. توجه به مسئله «خرقه شیخ جام» و باورهای مرتبط با آن
    3. ذکر احوال دوازده تن از مریدان خاص شیخ
    4. استناد به اشعار و آثار خاندانی شیخ جام
    5. دقت در نقل حکایات و روایات

    دکتر نصیری جامی در تصحیح این اثر از چهار نسخه خطی استفاده کرده و با تعلیقات مفصل خود بر ارزش تحقیقی کتاب افزوده است. این اثر منبعی مغتنم برای پژوهشگران تاریخ تصوف، جامعه‌شناسی خانقاه‌ها و مطالعات خاندانی در عرفان اسلامی به شمار می‌آید.[۱]

    پانويس

    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها