روایت آذر فرنبغ فرخزادان (رساله‌ای در فقه زرتشتی منسوب به سده سوم هجری)

    از ویکی‌نور
    روایت آذر فرنبغ فرخزادان (رساله‌ای در فقه زرتشتی منسوب به سده سوم هجری)
    روایت آذر فرنبغ فرخزادان (رساله‌ای در فقه زرتشتی منسوب به سده سوم هجری)
    پدیدآورانفرخزادان، آذر فرنبغ (مؤلف)، رضایی باغ‌بیدی، حسن (مترجم)
    ناشرمرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1384
    چاپیکم
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL 1570/آ۴/ر۹

    روایت آذر فرنبغ فرخزادان (رساله‌ای در فقه زرتشتی منسوب به سده سوم هجری)، کتابی است در فقه زرتشتی و به زبان فارسی میانه که در سده سوم هجری به‌وسیله آذر فرنبغ فرخزادان، موبدان موبد فارس و رهبر زرتشتیان نوشته شده است. ترجمه، توضیحات و واژه‌نامه کتاب به قلم حسن رضایی باغ‌بیدی است.

    آذر فرنبغ، نخستین کسی بود که پس از حمله عرب‌‎ها به ایران، بخش‌های پراکنده برخی متون دینی زرتشتی را از جمله دینکرد گردآورد و به تدوین دوباره آن همت گماشت. روایت آذر فرنبغ، مجموعه پاسخ‌های مؤلف است به 148 پرسش فقهی در زمینه‌های مختلف. احکام مطرح شده در آن به ترتیب اهمیتی که به آن‌ها داده شده، عبارتند از: احکام مربوط به نجاسات و انواع مردار، احکام مربوط به ارث و سرپرستی خانواده و گزینش قیم، احکام مربوط به عادت ماهانه زنان، احکام مربوط به دعا و نیایش و آیین‌های مربوط به وام و رهن و... که در هجده مورد بیان شده‌اند.

    شایان یادآوری است که موارد مطرح شده به‌صورت پراکنده در سراسر کتاب آمده‌اند. بر طبق نظر محققان، از آنجایی که در پاسخ به پرسش 93 به «گفته آذرفرنبغ فرخزادان، پیشوای دین» استناد شده، می‌توان نتیجه گرفت که دست‌کم برخی از بخش‌های این پاسخ‌ها به آذرفرنبغ متعلق نبوده است و بعدها کل این مجموعه را به او منتسب کرده‌اند. از موارد اهمیت کتاب، علاوه بر تبیین‌هایی از آموزه‌های فقهی زرتشتی، به وضعیت زرتشتیان و حیات زبان فارسی میانه در آن برهه تاریخی می‌توان اشاره کرد.[۱]

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص172-173

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها