رفع الباس و کشف الالتباس في ضرب المثل من القرآن و الاقتباس

    از ویکی‌نور
    رفع الباس و کشف الالتباس في ضرب المثل من القرآن و الاقتباس
    رفع الباس و کشف الالتباس في ضرب المثل من القرآن و الاقتباس
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) لحام، سعید محمد (محقق و شارح)
    ناشرعالم الکتب
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1417ق - 1996م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رفع الباس و كشف الالتباس في ضرب المثل من القرآن و الاقتباس، نوشته جلال‌الدین سیوطی (849-911ق) است. وی در این کتاب به بررسی این موضوع پرداخته است که استفاده از آیات قرآن (هرچند شأن نزول خاصی داشته و در مورد ویژه‌ای نازل شده باشند)، از باب اقتباس و مثل‌ و به‌کار بردن آنها در مواردی غیر از آنچه آیات درباره آن نازل شده‌اند، هیچ اشکالی ندارد. این کتاب با شرح و تحقیق سعید محمد لحام منتشر شده است.

    سیوطی این کتاب را با این مسئه آغاز کرده که استعمال الفاظ قرآن کریم در گفتگوها، نوشته‌ها، نامه‌ها در غیر معنایی که در قرآن اراده شده است، نزد صحابه و تابعین از صدر اول و پیشوایان و علما پس از ایشان، اگر در نثر با‌شد، «ضرب‌ مثل، تمثل و استشهاد» و گاه به‌حسب اختلاف مورد، «اقتباس» نامیده می‌شود؛ البته اگر در شعر باشد تنها «اقتباس» خوانده می‌شود، نه غیر آن. در رابطه با استفاده در نثر خواه تمثل یا اقتباس باشد از دیدگاه اهل ‌سنت به‌اتفاق جایز است. اصحاب به‌اجمال و تفصیل به آن تصریح کرده‌اند و آن ‌را در خطبه‌ها، نوشته‌ها، نامه‌ها و سخنرانی‌ها به‌کار برده‌اند[۱]‏.

    جناب سیوطی در ادامه، نصوصی را در این‌باره ذکر کرده و از این زاویه نیز مسئله را نگریسته که آیا چنین اقتباسی در حال نماز، مبطل نماز است یا خیر؟ مثلا نووی در «التبيان» نوشته است: از حکیم بن سعد نقل شده که مردی از محکَّمه (فرقه‌ای از خوارج) نزد علی(ع) رسید و به آن حضرت درحالی‌که در نماز صبح بود، گفت: «لئن أشركت ليحبطن عملك و لتكونن من الخاسرين»؛ علی(ع) در حال نماز با این آیه از قرآن کریم پاسخ او را داد: «فاصبر إنّ وعد الله حق و لا يستخفنك الذين لا يوقنون». علمای اهل سنت معتقدند: اگر انسانی از نمازگزار اجازه بخواهد و او بگوید: «ادخلوها بسلام آمنين»، اگر مقصودش تلاوت یا تلاوت و اعلام باشد، نمازش باطل نیست، اما اگر فقط اراده اعلام کند یا نیتی خاص نداشته باشد، نمازش باطل است[۲]‏.

    از جمله نصوصی که سیوطی به‌عنوان شاهد بر اقتباس از قرآن توسط بزرگان، آورده، این است که از ابن ابی‌شیبه نقل شده که عمر بن عبدالعزیز هرگاه داخل خانه‌ای می‌شد می‌گفت: «بسم‌ الله و الحمد لله و لا قوة إلا بالله و السلام علی نبي الله، اللهم افتح لي أبواب رحمتك، «أدخلي مدخل صدق و أخرجني مخرج صدق و اجعل لي من لدنك سلطانا نصيرا»»[۳]‏.

    در انتهای کتاب، مواردی‌ که غزالی از آیات قرآن اقتباس کرده و آنها را به‌ عنوان «ضرب مثل» آورده ذکر شده است[۴]‏. ابن ‌اثیر در کتاب «المثل السائر» فرموده است: صاحب این فن به هشت نوع از ابزار نیازمند است؛ از جمله آگاهی به صرف و نحو، لغت و امثال عرب و...[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص4-3
    2. ر.ک: همان، ص13-12
    3. ر.ک: همان، ص31-30
    4. ر.ک: همان، ص34-36
    5. ر.ک: همان، ص38

    منابع مقاله

    متن کتاب.

    وابسته‌ها