رحلة القائد العثماني سیدي علي الترکي الی الجزیرة العربیة سنة 1553

رحلة القائد العثماني سيدي علي التركي إلی الجزيرة العربية سنة 1553، سفرنامه سیدی علی ترکی عثمانی در سال 1553م، به شبه‌جزیره عربی و بررسی اوضاع و احوال کشورهای این شبه‌جزیره از جنبه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و به تصویر کشیدن شرایط این کشورها در آن دوران است که با تحقیق عماد عبدالسلام رؤوف، منتشر شده است.

رحلة القائد العثماني سیدي علي الترکي الی الجزیرة العربیة سنة 1553
رحلة القائد العثماني سیدي علي الترکي الی الجزیرة العربیة سنة 1553
پدیدآورانترکی، علی (نويسنده) رووف، عماد عبدالسلام (محقق)
ناشرالدار العربية للموسوعات
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1430ق - 2010م
چاپ1
شابک-
موضوعترکی، علی - سفرها - عربستان سعودی - خاور میانه - سیر و سیاحت - قرن 16م. - سفرنامه‌ها - عربستان سعودی - سیر و سیاحت - قرن 16م.
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‎‏/‎‏ت‎‏4‎‏ز‎‏3 206 ‏DS‎‏
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این کتاب، شامل مباحث و بخش‌هایی است که در آن، به جنبه‌هایی از تاریخ شبه‌جزیره عربی، در عصر جدید و ویژگی‌های مختلف روابط درهم‌تنیده بین کشورهای آن، می‌پردازد. برخی از این مباحث و بخش‌ها، به ارائه حقایقی پیرامون سفر دریایی سیدی علی عثمانی به شبه‌جزیره عربستان و اقیانوس هند، در سال 961ق/ 1553م، اختصاص یافته است که نقطه عطفی در صفحه‌ای از تاریخ درگیری‌های عثمانی - پرتغالی در آن مناطق، در خلال سال‌های قرن شانزدهم میلادی است و همچنین به شرایط محاصره بصره در سال 1743م، توسط نادرشاه افشار و موقعیت قدرت‌های دریایی در خلیج فارس در آن دوران، پرداخته شده است[۱].

بخشی از مطالب کتاب نیز به بررسی پیامدهای سیاسی و اجتماعی ناشی از تأسیس اولین دولت سعودی در شرق شبه‌جزیره عربی و نیز ارتباط آن با موضع والیان و حاکمان بغداد و قبایل عراقی و نیز گسترش حضور نظامی مصر در زمان محمدعلی پاشا در آن مناطق و رسیدن آنها به سواحل شبه‌جزیره عربی و درگیری‌های ناشی از آن با بریتانیا از یک‌سو و با فرمانداران عثمانی بغدای، از سوی دیگر، پرداخته است[۲].

موضوعات دیگر کتاب به جنبه‌های مختلف فرهنگی و تاریخی خلیج فارس، اختصاص یافته است که از جمله آنها تأثیر شهر زبره در قطر در جهت‌دهی فرهنگ و تمدن در شرق شبه‌جزیره عربی و نقش پیش‌گامی آن در جنبش نگارش و تحقیق در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم میلادی و بررسی تاریخ و مسائل اجتماعی و جغرافیایی کشور عمان است؛ چنان‌که در نوشته‌های برجسته‌ترین مورخان عراقی، در عصر عثمانی، آمده است[۳].

موضوع مهم دیگری که در کتاب، به آن پرداخته شده، بررسی شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشورهای شبه‌جزیره عربی است که توسط خبرنگاران روزنامه «الزوراء البغدادية»، به تصویر کشیده شده است[۴].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص5
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص5-6
  4. ر.ک: همان، ص6

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها