رجال النجاشي «احد الأصول الرجالية»

    از ویکی‌نور
    ‏رجال النجاشي «احد الأصول الرجالية»
    رجال النجاشي «احد الأصول الرجالية»
    پدیدآوراننجاشی، احمد بن علی (نويسنده)

    نائینی، محمد جواد (محقق)

    سبحانی تبریزی، جعفر (زير نظر)
    عنوان‌های دیگرفهرس اسماء مصنفی الشیعه
    ناشردار الأضواء
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1408ق - 1988م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعحدیث - علم الرجال - محدثان شیعه
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ن‎‏3‎‏ر‎‏3‎‏ ‎‏1367‎‏ 115 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    رجال النجاشی یا «فهرست أسماء مصنفی الشیعة» تألیف احمد بن علی نجاشی اسدی کوفی (متوفی 450ق)، مهم‌ترین کتاب رجالی از اصول چهارگانه رجالی شیعی است. این کتاب با تشویق آیت‌الله جعفر سبحانی توسط محمدجواد غروی نائینی تحقیق و تصحیح شده است.

    کتاب با مقدمه آیت‌الله جعفر سبحانی آغاز شده است. علمای شیعه از عصر تابعین تا به امروز به علم رجال اهتمام داشته‌اند و معاجم مشتمل بر احوال راویان و بیان وثاقت و ضعف ایشان تألیف کرده‌اند. اولین این آثار کتاب عبید الله بن رافع کاتب امیرالمؤمنین(ع) است که اسامی صحابه‌ای که همراه علی(ع) بوده و در جنگ‌هایش حضور داشته و با او در بصره و صفین و نهروان جنگیده‌اند را آورده است. علاوه بر آن کتاب تاریخ و ذکر وقایع نیز هست. در ادامه این مقدمه، رجال کشی، رجال و فهرست شیخ طوسی، رجال برقی و ایرادات فنی این جوامع و شیوه‌ای که برخی از رجالیون متأخر برای رفع این نقص پیش گرفته‌اند، مطرح شده است [۱]‏.

    در ابتدای کتاب زندگی‌نامه نویسنده، اساتید و آثار او، توثیق او از سوی دیگر علما و مطالب فراوان مطرح شده است. [۲]‏.

    در ابتدا و انتهای فهرست نجاشی، تاریخی ذکر نشده است، اما از این کلامش در مقدمه کتاب «فانی وقفت علی ما ذکره السید الشریف اطال الله بقاءه و ادام توفیقه»، مشخص است که مقصود او سید مرتضی (متوفی 436ق) است، پس تألیف کتاب در زمان حیات وی بوده است.[۳]‏.

    نجاشی کتابش را به ذکر نویسندگان شیعه امامیه و آثار ایشان اختصاص داده و بنای بر ذکر همه مصنفین شیعه و سنی نداشته است؛ چراکه قصد او از نگارش این کتاب رد سخن مخالفین شیعه مبنی بر این بوده که شیعه نویسنده ندارد.[۴]

    محقق تصحیح نسخه را بر اساس کتب رجالی معاصر مانند تنقیح المقال، قاموس الرجال، معجم رجال الحدیت و دو نسخه از رجال نجاشی سامان داده است.[۵]

    ترجمه برخی افراد (راویان)، تفاوت نسخه‌ها، نقل برخی روایات از منابع دیگر، تصحیح اسامی، ارجاع ضمیر و.... را محقق در پاورقی انجام داده است.

    کتاب «رجال نجاشی» قبلا طی مقاله‌ای در ویکی نور کتابشناسی شده است.[۶]

    پانویس

    1. ر.ک: التصدیر بقلم جعفر السبحانی، صفحة أ-ز؛ مقدمه، ص6
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص11-51
    3. ر.ک: همان، ص52
    4. ر.ک: همان، ص53
    5. ر.ک: همان، ص56
    6. پایگاه ویکی نور

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. رجال النجاشي

    وابسته‌ها