دیو در شاهنامه همراه با بررسی تطبیقی دیوها و شخصیت‌های منفی در آیین مزدیسنا

    از ویکی‌نور
    دیو در شاهنامه همراه با بررسی تطبیقی دیوها و شخصیت‌های منفی در آیین مزدیسنا
    دیو در شاهنامه همراه با بررسی تطبیقی دیوها و شخصیت‌های منفی در آیین مزدیسنا
    پدیدآورانعظیمی‌پور، نسیم (مؤلف)
    ناشرسخن
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1392
    چاپیکم
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    PIR 4009/د۹ع۶

    دیو در شاهنامه همراه با بررسی تطبیقی دیوها و شخصیت‌های منفی در آیین مزدیسنا، تألیف نسیم عظیمی‌پور، به بررسی و مقایسه جایگاه دیوها و شخصیت‌های منفی در آیین مزدیسنا و شاهنامه فردوسی اختصاص دارد.

    نویسنده با روشی توصیفی و با استناد به اوستا و منابع مهم زرتشتی، به‌ویژه متون پهلوی، کتاب خود را در دو فصل اصلی و یک مؤخره به نگارش درآورده است. فصل اول، مشتمل بر چهار مبحث می‌باشد. ابتدا از جایگاه دیو و ستایش آن‌ها در میان اقوام آریایی و هندوایرانی به‌ویژه درباره دین زرتشت، سخن رفته است. در ادامه، به اوستا و متون پهلوی و اسطوره‌های مربوط به دیوان در این آیین نگاهی شده است. بررسی واژه دیو، ریشه و کاربرد آن در زبان فارسی و بررسی مفصل جایگاه دیوان و انواع آن‌ها در متون اوستایی و پهلوی، سایر مطالب این فصل را تشکیل می‌دهد. نویسنده در فصل دوم، در ذیل چهار مبحث، جایگاه دیوان و شخصیت‌های منفی و شر را در شاهنامه فردوسی بررسی کرده است.

    مؤخره مختصر کتاب، نتایج پژوهش مؤلف را در این زمینه که شامل مقایسه جایگاه دیوان در دین زرتشتی و شاهنامه است، دربرمی‌گیرد[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص 250-251

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها