دیوان رفیع‌الدین لنبانی

    از ویکی‌نور
    دیوان رفیع الدین لنبانی (قرن ششم هجری) بر اساس نسخه مورخ 619 هجری و با مقابله دو نسخه خطی دیگر
    دیوان رفیع‌الدین لنبانی
    پدیدآورانرف‍ی‍ع‌ ل‍ن‍ب‍ان‍ی‌، ع‍ب‍دال‍ع‍زی‍ز ب‍ن‌ م‍س‍ع‍ود (نويسنده) بینش، تقی (مصحح)
    سال نشر1369ش
    چاپ1
    موضوعشعر فارسی - قرن 6ق. - عبدالعزيز بن مسعود، قرن 6‏ق. -‏ سرگذشتنامه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    PIR۴۹۲۲/د۹
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    دیوان رفیع‌الدین لنبانی، مجموعه اشعار عبدالعزیز بن مسعود رفیع (رفیع‌الدین) لنبانی (احتمالا 550-630 تا 639ق) است که به اهتمام تقی بینش، منتشر شده است.

    دیوان رفیع از‌ لحاظ‌ قالب‌های شعری و تعداد ابیات، مشتمل‌ بر‌ قصیده، قطعه‌ و چند‌ غزل‌ کوتاه و تعدادی رباعی و ترکیب‌بند و در مجموع‌ بالغ‌ بر 1642 بیت است؛ 40 قطعه و قصیده: مشتمل بر 1351 بیت؛ 52‌ غزل‌ یا تغزل: در مجموع 67 بیت‌؛ 50 رباعی: 100 بیت‌؛ 2 ترجیع‌بند‌ و ترکیب‌بند: 135 بیت و ملحقات: 45‌ بیت‌. اما بنا به اقوال برخی از تذکره‌‏نویسان، احتمال می‌رود که تعدادی از اشعار‌ وی‌ بر اثر حوادث ایام از‌ میان‌ رفته‌ باشد[۱].

    از لحاظ‌ کیفیت‌، شعر لنبانی یکی از‌ آخرین‌ نمونه‌های سبک خراسانی و طلیعه سبکی است که به دست سعدی و حافظ به اوج کمال‌ خود‌ رسیده است؛ ازهمین‌رو، آثار‌ حماسه‌ و ناهمواری سبک‌ خراسانی‌ در‌ شعر وی کم‌رنگ‏تر می‌شود‌ و بقایای واژگان خشن و مردانه شعرای خراسانی در تغزلات او جای خود را به لطافتی شاعرانه‌ می‌بخشد و در نهایت به ایجاد شعری منسجم‌، استوار‌، فصیح‌ و منطبق‌ بر‌ موازین رسمی ادب‌ می‌انجامد[۲].

    هنر و مهارت رفیع، بیشتر در سرودن قصیده است و قطعه‌های او عمدتاً متضمن تکرار‌ ساده‏تر‌ همان‌ مضامینی است که در قصاید او آمده‌ است‌. قصاید‌ او‌ غالباً‌ با‌ تغزل یا تشبیب آغاز می‌شود و مقدمه یا تشبیب این قصاید غالباً درباره «آمدن بهار، بیان اوصاف معشوق، توصیف آسمان شب، باد صبا، شکوه و گلایه از ایام فراق و هجران، تقبیح زال عشوه‏گر دهر‌ و...» است‌، اما تعداد محدودی از‌ این‌ قصاید، بدون مقدمه است و از همان ابتدا به مدح و ستایش ممدوح می‌پردازد[۳].

    موضوع اصلی قصاید لنبانی مدیحه است که عمدتاً با اغراق و مبالغه‏ای تعمدی همراه می‌شود:

    هنوز گوی فلک در‌ عدم‌ همی گردیدکه او به دست جهان‌داری تو چوگان داد
    تیغ تو چه برقی است که خورشید فلک رادر معرکه پوشیده‌تر از جرم سها کرد[۴]

    از میان انواع صور خیال، آنچه در شعر‌ رفیع‌ برجستگی‌ بیشتری دارد، تشبیه، استعاره، تشخیص و در نهایت کنایه است. وی در آرایه‏مند‌ کردن‌ کلام خود از هیچ کوششی فروگذار نکرده است[۵].

    منابع مقاله

    کوپا، فاطمه، «سحبان ثانی: مضامین شعری و شیوه شاعری رفیع‌الدین لنبانی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، پیک نور، زمستان 1384- شماره 12.


    وابسته‌ها

    1. ر.ک: کوپا، فاطمه، ص104
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص104-105
    4. ر.ک: همان، ص105
    5. ر.ک: همان، ص106