در ویژگی‌های عاشورائیان

    از ویکی‌نور
    در ویژگیهای عاشورائیان
    در ویژگی‌های عاشورائیان
    پدیدآورانظهیری، علی‌اصغر (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرمرثیه و مقتل مستند ** ویژگیهای عاشورائیان، به ضمیمه مرثیه و مقتل مستند
    ناشرنشر شوذب (علیه‌السلام)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1390ش
    چاپ1
    شابک978-600-92749-2-5
    موضوعواقعه کربلا، ۶۱ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ظ9د9 5/41 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    در ویژگی‌های عاشورائیان، اثر علی‌اصغر ظهیری، با نام کامل «مجلس ششم در ویژگی‌های عاشورائیان، به‌ضمیمه مرثیه و مقتل مستند»، کتابی است در بیان برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های امام حسین(ع) و اصحاب باوفای ایشان.

    در ابتدای کتاب، به شباهت حادثه عاشورا با قرآن اشاره شده و به بیان این موضوع پرداخته شده است که عاشورا، مانند قرآن، دریای بی‌کرانی است که کسی قدرت رسیدن به ابعاد ناشناخته‌اش را نخواهد داشت و امام حسین(ع) و شهیدان کربلا، دانشگاهی بنیان نهادند که برای لحظه‌لحظه زندگی، انسان، درس و عبرت دارد. نویسنده، معتقد است نمی‌توان مسئله‌ای یافت که کربلا، پاسخگوی آن نباشد و تمام رذایل نفسانی و فضایل اخلاقی، مصداقی در کربلا دارد؛ چراکه کربلا جنگ رذایل و فضایل و مصاف لشکر و سپاه جهل با سپاه عقل بود؛ به تعبیر روشن‌تر، کربلا قرآن مجسم و تفسیر عینی آیات خدا و میدان نمایش قرآن است[۱].

    به اعتقاد نویسنده، مردان بزرگ تاریخ عاشورا، دارای سه نشان مهم هستند که در زندگی بزرگان تاریخ، از برجستگی مهمی برخوردار است و مورد تأکید قرار گرفته شده است. ازاین‌رو، وی مطالب کتاب را به سه بخش زیر تقسیم نموده و در هر بخش، یکی از این نشان‌ها را بررسی نموده است:

    1. همت والا: که از مهم‌ترین نشانه‌های انسان‌های بزرگ تاریخ بوده و کسانی که دارای همت‌های پستی هستند، شخصیت ناچیزی دارند و از نظر روحی، بسیار کوچکند. نشانه مهم کم‌همتان این است که به کم راضی می‌شوند و از آنچه باعث سختی و عذاب جسمشان می‌شود، به‌شدت فراری‌اند و به‌هیچ‌وجه راضی نمی‌شوند وارد معرکه‌ها شده و در شط حوادث، حضور یابند و در برابر هر چیز پستی، سر خم کرده و تسلیم خواسته‌های مادی خویش می‌شوند[۲].
    2. آزادگی و حریت: که یکی دیگر از نشانه‌های انسان‌های بزرگ و کسانی است که خیمه تاریخ بر گرده شخصیتشان استوار است. بزرگان تاریخ، در برابر سه دام شهوت، شکم و غضب، آزاد بوده و هرگز در دام این سه بلا، نیفتادند[۳].
    3. اراده و استقلال فکری: که امتیاز کسانی است که به علت بزرگی شخصیت و روحیه والایشان، قسمتی از تاریخ بر شانه شخصیت آنان استوار است[۴].

    در انتهای کتاب، مقتل حضرت قاسم(ع)، به‌عنوان ضمیمه افزوده شده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص14-15
    2. ر.ک: همان، ص17-18
    3. ر.ک: همان، ص26
    4. ر.ک: همان، ص47
    5. ر.ک: همان، ص76

    منابع مقاله

    متن کتاب.


    وابسته‌ها