در جستجوی تاریخ: ارج‌نامه دکتر سیروس برادران‌شکوهی

    از ویکی‌نور
    در جستجوی تاریخ
    در جستجوی تاریخ: ارج‌نامه دکتر سیروس برادران‌شکوهی
    پدیدآورانقدیمی قیداری، عباس (نویسنده)
    ناشرآیدین
    مکان نشرتبریز
    سال نشر1399
    شابک7ـ02ـ6728ـ622ـ978
    موضوعبرادران‌ شکوهی‌-، سیروس‌-، ۱۳۱۵ -- -- یا‌دنا‌مه‌ها‌,مدرسا‌ن‌ -- ایران‌ -- تبریز,تبریز -- تا‌ریخ‌ -- مقا‌له‌ها‌ و خطا‌به‌ها‌
    کد کنگره
    ‏LB ۱۷۷۸/۴/ق۴۵د۴ ۱۳۹۹

    در جستجوی تاریخ: ارج‌نامه دکتر سیروس برادران‌شکوهی تألیف جمعی از نویسندگان به اهتمام و تدوین عباس قدیمی قیداری، این کتاب، ارج‌نامه‌ای است برای قدرشناسی از تکاپوها و تلاش‌های علمی و آموزشی استاد دکتر سیروس برادران‌شکوهی، به این امید که با تدوین این ارج‌نامه، تلاش‌ها و کوشش‌های علمی و آموزشی استاد پاس داشته شود و سنت قدرشناسی از مفاخر و بزرگان این سرزمین به عنوان الگوهایی برای نسل امروز تداوم یابد.

    گزارش کتاب

    بزرگداشت بزرگان و پیشکسوتان عرصۀ آموزش و پژوهش در جامعۀ امروز ضرورتی تمام دارد. جامعۀ امروز به دلایلی تعجب‌انگیز و تأسف‌بار با یک گسست و انقطاع از گذشته دور و نزدیک خود مواجه شده است. این گسست و شکاف اگر تداوم یابد و ریشه بدواند، بسیار فاجعه‌بار و خطرناک خواهد بود. یادکرد، پاسداشت و ارج‌نهادن به بزرگان و مفاخر می‌تواند در ترمیم این گسست‌ها و شکاف‌ها و پیوندزدن گذشته به امروز نقش مهم و مؤثری ایفا نماید؛ از سوی دیگر پاسداشت نام و یاد بزرگان حوزۀ علم و دانش و فرهنگ، بزرگداشت فضیلت و اخلاق است و اعلام قدرشناسی از این بزرگان و مفاخر است.

    استاد سیروس برادران‌شکوهی نامی است آشنا برای اهلی تاریخ و فرهنگ ایران و آذربایجان. استادی که بیش از پنجاه سال با دغدغه در تربیت و آموزش جوانان این سرزمین و عرصۀ پژوهش و نگارش کوشیده و میراث ارزشمندی از خود برجای گذاشته است. سال‌های درس‌آموزی در محضر بزرگان چون استاد عباس زریاب خویی، دکتر محمداسماعیل رضوانی و همنشینی با بزرگانی چون استاد علامه میرزاجعفر سلطان‌القرائی و دیگر استادان و فرزانگان در محیط تبریز، تهران و مشهد و تجربۀ بیش از نیم قرن آموزش و تربیت دانش‌آموزان و دانشجویان در آموزش و پرورش، دانشگاه فردوسی مشهد و به‌ویژه دانشگاه تبریز و سال‌ها مطالعه و پژوهش از ایشان شخصیتی ژرف‌نگر، دغدغه‌مند و دوراندیش ساخته است. بخش اعظم فعالیت‌های ایشان در گروه تاریخ دانشگاه تبریز سپری شده است.

    این کتاب، ارج‌نامه‌ای است برای قدرشناسی از تکاپوها و تلاش‌های علمی و آموزشی استاد دکتر سیروس برادران‌شکوهی، به این امید که با تدوین این ارج‌نامه، تلاش‌ها و کوشش‌های علمی و آموزشی استاد پاس داشته شود و سنت قدرشناسی از مفاخر و بزرگان این سرزمین به عنوان الگوهایی برای نسل امروز تداوم یابد.

    بخش اول این کتاب با عنوان «خاطرات و یادداشت‌ها» دربرگیرندۀ نوزده نوشتار و یادداشت است که نویسندگان دربارۀ خاطرات خود با استاد مطالبی را بیان کرده‌اند. در نوشتار محمود نوالی دربارۀ ایشان آمده است: «بنده ایشان را به عنوان مورخی می‌شناسم که همواره توجه مستمر به فلسفه و حوادث و وقایع دارند، تاریخ را به عنوان معلمی می‌دانند که می‌توان در بهبود زندگی جوامع انسانی از آن بهره‌مند شد و به شناخت بیشتر انسان قدم گذاشت. تاریخ سطح بینش و معنی‌یابی‌های ما را گسترده‌تر و تفسیرهای ما را در باب وقایع عمیق‌تر و دقیق‌تر می‌نماید...... احتراز از مطلق‌گرایی و تحلیل وقایع تاریخی از خصایص ایشان است. ایشان دائما متذکر می‌شوند که نقش و حق هر عاملی را در تفسیر وقایع تاریخی باید در مدنظر قرار داد». (ص 52)

    بخش دوم کتاب دربرگیرندۀ دو گفتگو با استاد سیروس برادران‌شکوهی است که در اولین آنها دربارۀ تاریخ شفاهی آذربایجان بحث شده و گفتگوی دوم به نوعی دربارۀ زندگی شخصی استاد است.

    در بخش سوم با عنوان «مکاتبات و نامه‌ها»، ابتدا پنج نامه از نامه‌های استاد برادران‌شکوهی که برای علامه جعفر سلطان‌القرائی نوشته شده آورده شده و سپس دو مورد جوابیه ایشان به استاد برادران‌شکوهی بازنویسی شده است. در پایان این بخش نیز نامۀ دکتر حسین شکوهی استاد دانشگاه‌ به استاد برادران‌شکوهی آورده شده است.

    بخش چهارم کتاب دربرگیرندۀ 26 نوشتار و مقاله است که به استاد تقدیم شده است. در این بخش در نوشتاری به کارنامۀ علمی استاد اشاره شده است. مقالات این بخش در حوزه‌های مختلف تاریخ، آذربایجان‌شناسی و ادبیات می‌باشند. پایان‌بخش کتاب را نیز اسناد و تصاویر شکل می‌دهد.[۱]


    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها