درسنامه آشنایی با تاریخ و اماکن مقدس مکه مکرمه و مدینه منوره

    از ویکی‌نور
    درسنامه آشنایی با تاریخ و اماکن مقدس مکه مکرمه و مدینه منوره
    درسنامه آشنایی با تاریخ و اماکن مقدس مکه مکرمه و مدینه منوره
    پدیدآورانقائدان، اصغر (نويسنده)
    ناشرنشر مشعر
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1389ش
    چاپ1
    شابک-
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    درسنامه آشنایی با تاریخ و اماکن مقدس مکه مکرمه و مدینه منوره اثر اصغر قائدان، درسنامه‌ای است که در قالب کتاب درسی و آموزشی، به منظور آشنایی با تاریخ و اماکن مقدس مکه و مدینه، منتشر شده است.

    پژوهش حاضر در شش درس، چراغ راهى است براى کسانى که نمى‌خواهند در تاريکى به سرزمين وحی و شهر پیامبر(ص) پاى نهند و در پى آنند که چراغ روشن دلشان را با شناخت و آگاهى پر نور سازند[۱].

    از جمله ویژگی‌های کتاب، آن است که در ابتدای هر درس، مدخلی در توضیح مطالب آن درس آورده شده و در پایان نیز، ضمن ارائه خلاصه آن درس، تمرین‌هایی به منظور خودآزمایی، مطرح شده است.

    بخش نخست کتاب، در سه درس، به معرفی مکه مکرمه اختصاص یافته است:

    در درس اول، ابتدا موقعیت کلی شهر مکه در عربستان به لحاظ وضعیت جغرافیایی و نام‌هایی که در متون بر این شهر اطلاق شده و آن‌گاه مکان‌ها و نقاطی که در فراز و درون خود، تاریخچه‌ای از جمله مولد، بعثت و هجرت پیامبر(ص) را جاى داده‌اند مورد بررسى و توصيف قرار گرفته است. در ادامه مساجد مكه كه از فضائل زيادى برخوردار و شاهد حوادث مهمى در عصر پیامبر(ص) بوده‌اند و شناخت آن‌ها مى‌تواند ياد و خاطره آن حوادث را زنده نگه دارد و نيز زيارتگاه‌هايى چون قبرستان ابوطالب و مزار شهداى فخ كه محل دفن بسيارى از بزرگان در قبل از اسلام و صحابه و تابعين در بعد از اسلام است و زيارت آنان ثواب بى‌شمارى دارد، معرفى شده است[۲].

    در درس دوم، از سیر احداث و بازسای کعبه که از تاریخچه و اهمیت دیرینه‌ای برخوردار است، به‌ویژه محیط پیرامون آن، یعنی مسجدالحرام و نشانه‌های روشن آن، از جمله مقام ابراهیم، حجرالاسود، چاه زمزم و سایر آثار مقدس آن، به تفصیل سخن رفته است[۳].

    در درس سوم، به توضیح و تشریح مقیات‌های حج، حدود حرم و علت تحریم آن، مساجد منطقه آغازین حرم و مناطق عرفات، مشعر و منا و ویژگی‌های هریک پرداخته شده است[۴].

    در بخش دوم، در قالب سه درس، مدینه منوره معرفی گردیده است:

    در درس چهارم، به توضیح موقعیت جغرافیایی، کوه‌ها، وادی‌ها، ثنایا و مقابر و زیارتگاه‌های مدینه پرداخته شده[۵] و در درس پنجم، پیدایش شهر یثرب و تاریخچه و جایگاه آن در شبه جزیره و نخستین کسانی که در آن‌جا ساکن شدند مورد بحث قرار گرفته است[۶]. درس ششم، مسجدالنبی در گذر تاریخ و آثار آن، تشریح شده است[۷].

    کتابنامه در پایان کتاب آمده است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص5- 6
    2. ر.ک: متن کتاب، ص9- 10
    3. ر.ک: همان، ص35
    4. همان، ص82
    5. ر.ک: همان، ص114
    6. همان، ص151
    7. ر.ک: همان، ص197

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها