دراسة و تحقيق کتاب الوصول إلى قواعد الأصول في تخريج الفروع علی الأصول

    از ویکی‌نور
    دراسة و تحقيق کتاب الوصول إلى قواعد الأصول‏ في تخريج الفروع علی الأصول
    دراسة و تحقيق کتاب الوصول إلى قواعد الأصول في تخريج الفروع علی الأصول
    پدیدآورانتمرتاشی، محمد بن عبدالله (نويسنده)

    دباک، غسان (محقق)

    ح‍م‍زه‌، ح‍م‍زه‌ (ناظر)
    عنوان‌های دیگرالوصول إلى قواعد الأصول‏ في تخريج الفروع علی الأصول
    ناشردار الغوثاني للدراسات القرآنیة
    مکان نشرسوریه - دمشق
    سال نشر2004م
    چاپ1
    موضوعاصول فقه اهل سنت - قرن 10ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    6و8ت 156/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    دراسة و تحقيق كتاب الوصول إلی قواعد الأصول في تخريج الفروع علی الأصول، تحقیق و بررسی «الوصول إلی قواعد الأصول في تخريج الفروع علی الأصول»، تألیف محمد بن عبدالله بن احمد خطیب تمرتاشی حنفی، به قلم غسان الدباک، رساله کارشناسی ارشد در موضوع فقه و اصول اسلامی بوده است که در قالب کتاب منتشر شده است.

    نویسنده در ابتدای مباحث، در توضیح «تخریج فروع بر اصول» می‌نویسد: تمامی احکام جزیی فقهی مندرج در ذیل کلیات مناسب با آن هستند، بلکه همین جزئیات فقهی سبب ایجاد قواعد کلی اصولی شده‌اند[۱]‏.

    نویسنده در نگارش این کتاب از شیوه جمال‌الدین اسنوی در کتاب «التمهيد في تخريج الفروع علی الأصول» استفاده کرده است[۲]‏؛ البته نویسنده در کتابش برخلاف اسنوی تنها به مذهب حنفی بسنده نکرده است، بلکه بیشتر مسائلش – خواه مسائل اصولی یا فروع فقهی - را به‌صورت مقارنه‌ای مطرح کرده است[۳]‏. وی بیشتر ابواب فقه را در اثنای برگرداندن فروع بر اصول مطرح کرده است؛ البته در بعضی مسائل به ذکر یک یا دو فرع بسنده کرده و در مسائل دیگر فروع عدیده‌ای را ذکر کرده است[۴]‏.

    کتاب در دو بخش با عنوان قسم الدراسة (مقدمه محقق در بیش از هفتاد صفحه) و قسم التحقيق (مشتمل بر مقدمه و متن تحقیق‌شده الوصول إلی قواعد الأصول) است.

    در مقدمه محقق، در چهار فصل، پیشینه بحث، حیات سیاسی و فکری عصر مؤلف، معرفی مؤلف و آثارش و نیز معرفی کتاب الوصول و شیوه تحقیقی محقق مطرح شده است.

    متن اثر در دو باب مطرح شده است. در باب اول اقسام چهارگانه عام و خاص و مشترک و مؤول و در باب دوم مباحثی چون تغییر، اخبار، شرایط راوی و مبحث تعارض در ضمن مسائل متعددی مطرح شده است. در انتها نیز تحت عنوان «فصل في المتفرقات» مباحث الهام، استدلال، عرف، عادت و جدل ذکر شده است.

    محقق اثر در اثبات انتساب آن به مؤلفش دلایلی را ذکر کرده که نقل مطالب در مواضع مختلفی از کتاب از کتب استادش ابن نجیم از آن جمله است. وی منقولات مصنف را که بخش اعظم کتاب را تشکیل می‌‌دهد با ذکر مصادر مستند کرده است. بخش پانوشت در پایین صفحه از دو قسمت تشکیل شده است: اول مقابله نسخ و شماره‌گذاری آنها و دوم توثیق گفته‌های مؤلف، استخراج آیات و احادیث و ترجمه اعلام[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص13
    2. ر.ک: همان، ص14
    3. ر.ک: همان، ص59
    4. ر.ک: همان، ص61
    5. ر.ک: همان، ص56

    منابع مقاله

    مقدمه محقق.

    وابسته‌ها