خشونت در خانواده (بررسی تحلیلی حوادث خانواده)

    از ویکی‌نور
    خشونت در خانواده (بررسی تحلیلی حوادث خانواده)
    خشونت در خانواده (بررسی تحلیلی حوادث خانواده)
    پدیدآورانهدایت‌نیا گنجی، فرج‌الله
    ناشرانتشارات وثوق
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1382ش
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    خشونت در خانواده (بررسی تحلیلی حوادث خانواده)، اثر فرج‌الله هدایت‌نیا گنجی، کتابی است که نویسنده آن حوادث بخش خانواده را در یک محدوده زمانی (سال‌های 81 ـ 82) گرد آورده و با گزینش مواردی از آن حجم زیاد، اسباب، عوارض، آثار و راه‌‌های پیشگیری آن را بررسی کرده است.

    خانواده به‌عنوان یک واحد کوچک اجتماعی، کانون توجه همه برنامه‌‌ریزان است و اهمیت و تأثیر جدی این نهاد بر هیچ‌کس پوشیده نیست. خانواده متعادل، کانون رشد و تربیت انسان‌‌های سالم، صالح و مفید است. از سوی دیگر، در خانواده متزلزل، آفت‌‌هایی چون حسادت، نفرت، دورویی، دروغ، پرخاشگری، انتقام‌‌گیری و... وجود دارد که هریک می‌‌‌تواند زمینه‌‌ساز حادثه‌‌هایی خطرناک باشد. چنین خانواده‌‌هایی، هم آسیب‌‌پذیر می‌‌‌شوند و هم حادثه‌‌ساز. سیری در حوادث اجتماعی نشان می‌‌‌دهد که بسیاری از آنها ریشه در خانواده دارند و حجم زیادی از حادثه‌‌ها که در مطبوعات بازگو می‌‌‌شوند، مربوط به بخش خانواده است.

    گردآوری و دسته‌‌بندی و تحلیل این حوادث، هشداری است هم برای مسئولان و برنامه‌‌ریزان جامعه که موضوع خانواده و استحکام آن را جدی بگیرند و هم برای خانواده‌‌ها که با در پیش گرفتن تدبیرهایی، از بسیاری از این حوادث جلوگیری کنند. نگارنده بدین منظور، حوادث بخش خانواده را در یک محدوده زمانی (سال‌های 81 ـ 82) گرد آورده و با گزینش مواردی از آن حجم زیاد، اسباب، عوارض، آثار و راه‌‌های پیشگیری آن را در پنج فصل و چندین گفتار بررسی کرده است.

    در فصل اول به نام ازدواج، زیان‌‌های تجرد، انتخاب همسر، ازدواج خیابانی، ازدواج اینترنتی، ازدواج اجباری، ازدواج اجباری و خیانت، ازدواج اجباری و فرار از خانه، ازدواج اجباری و قتل، موانع و مشکلات ازدواج مطرح شده است. فصل دوم حقوق و تکالیف زن و شوهر نام دارد و در آن به تلاش برای رفاه خانوادگی، پرهیز از زیاده‌‌طلبی، وفاداری، امانت‌‌داری، حسن معاشرت، پرهیز از بدگمانی، سازش با خانواده همسر سفارش شده است.

    در فصل سوم با نام فرزندان، مطالبی درباره جنسیت فرزند، آزار و اذیت کودکان و نوجوانان، سوءاستفاده‌های مالی و جنسی، بی‌توجهی به تربیت کودکان، تبعیض بین فرزندان و کنترل روابط دوستانه آمده است. در فصل چهارم با عنوان فرار فرزندان از خانه، به علت‌‌های فرار، اغفال از طریق وعده ازدواج، محیط نامناسب خانواده و عواقب فرار اشاره شده است. در فصل پنجم با عنوان اعتیاد، مباحثی درباره عوامل اعتیاد و آسیب‌‌ها و آثار آن، از جمله از دست دادن عاطفه و از هم پاشیدگی خانواده و عوارض ناشی از بی‌‌پولی و نیز راه پیشگیری از اعتیاد مطرح شده است[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص227-228

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها