حکمت برین

    از ویکی‌نور
    ‏حکمت برین
    حکمت برین
    پدیدآورانشریعتی نجف‌آبادی، رحمت‌الله (نويسنده) طباطبایی، سید محمدحسین (نويسنده)
    عنوان‌های دیگربدایة الحکمة. شرح ** ترجمه و شرح تطبیقی بدایة الحکمة علامه سید محمد حسین طباطبائی
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1390ش
    چاپ1
    شابک978-964-09-0585-2
    موضوعطباطبایی، سید محمدحسین، 1281 - 1360. بدایه الحکمه - نقد و تفسیر - فلسفه اسلامی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    4ش 402ب 1392 ‏BBR‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    حکمت برین، اثر رحمت‌الله شریعتی نجف‌آبادی، ترجمه فارسی و شرح تطبیقی کتاب «بداية الحكمة» علامه سید محمدحسین طباطبایی (1282-‌1360ش) است.

    کتاب گران‌سنگ «بداية الحكمة»، خلاصه و عصاره یک دوره «الحكمة المتعالية في الأسفار العقلية الأربعة»، تألیف صدرالدین محمد شیرازى و جزء دروس اصلى حوزه‌هاى علمیه است که در بعضى از رشته‌هاى دانشگاهى، اعم از کارشناسى و ارشد و دکترا، نیز جزء درس‌هاى اصلى محسوب مى‌شود. ازآنجاکه مسائل حکمت و فلسفه اسلامى، اساس و پایه‌هاى اعتقادى مسلمانان تلقى مى‌شود، مردم، مخصوصا نسل جوان، به‌ویژه در عصر حاضر، رغبت زیاد به مطالعه آن دارند، لذا پدیدآورنده اثر حاضر، لازم دیده است تا این کتاب را ترجمه و شرح - ‌آن‌هم شرح تطبیقى و مقایسه‌اى - ‌کند[۱].

    وی در ضمن تدریس به دانشجویان کارشناسى و کارشناسى ارشد، این کتاب را برگردان نموده و توضیح داده است. تقریر و تحریر توأم و همراه با تعلیم و تدریس، سبب شده است آن مکتوب، به‌صورتى درآید که ضمن رفع مشکلات اعتقادى طالبان حکمت، قابل فهم و هضم باشد. وی سعى وافر داشته است از نظریات مشایى، اشراقى، عرفانى و بعضى از فلاسفه مغرب‌زمین و علماى تجربى، بهره ببرد. بر همین مبنا، عنوان اثر را «حکمت برین (ترجمه و شرح تطبیقى بداية الحكمة)» نام‌گذارى کرده است[۲].

    وی معتقد است فلسفه و حکمت، حقیقت خود را تنها در مکتب اسلامى شیعى علوى یافته است؛ چراکه پایه‌هاى پرمایه قرآن، بصیرت و تفکر و تعقل است، تا جایى‌ که اهل دوزخ سبب دخولشان را به جهنم، عدم استماع حق و تعقل مى‌دانند و هرگاه مقصود از فلسفه و حکمت، همان تفکر در صفحه عالم هستى و صحنه جهان وجود و آگاهى از قوانین حاکم بر گیتى واقعیت باشد، آن مورد تشویق و دعوت کتاب آسمانى و روایات است[۳].

    بداية الحكمة، داراى دوازده مرحله است که عبارتند از: مباحث کلى وجود، تقسیم وجود به خارجى و ذهنى، تقسیم وجود به مستقل و رابط، مواد ثلاث، ماهیت و احکام آن، مقولات عشر، علت و معلول، تقسیم وجود به واحد و کثیر، حدوث و قدم، قوه و فعل، علم و عالم و معلوم و اثبات واجب تعالى و بیان و تبیین اوصاف او. این نوع مباحث از باارزش‌ترین معارف بشرى است که کتاب حاضر، عهده‌دار بیان آن‌هاست[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص7
    2. ر.ک: همان، ص7-‌8
    3. ر.ک: همان، ص8
    4. ر.ک: همان، ص11

    منابع مقاله

    پیشگفتار.


    وابسته‌ها