حسن التعهد في أحاديث التسمية في التشهد

    از ویکی‌نور
    حسن التعهد في أحاديث التسمية في التشهد
    حسن التعهد في أحاديث التسمية في التشهد
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) باجور، احمد عبد الله (مصحح)
    ناشرالدار المصرية اللبنانية
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1417ق - 1996م
    چاپ1
    شابک977-270-279-7
    موضوعتشهد - نماز - احادیث اهل سنت - قرن 9ق. - احادیث احکام - قرن 9ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    5ح2ب 186/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    حسن التعهد في أحاديث التسمية في التشهد، اثر جلال‌الدین سیوطی (متوفی 911ق)، رساله‌ای است کوچک و مختصر پیرامون روایاتی که صحت تسمیه (بسم الله و بالله و...) را در ابتدای تشهد، تأیید می‌کنند. این کتاب با تحقیق احمد عبدالله باجور منتشر شده است.

    تألیفات فراوانی به سیوطی نسبت داده شده است که بسیاری از آنها، نوشته او نیست، اما شواهدی چند، صحت انتساب این اثر به او را تأیید می‌کند که عبارتند از: ذکر آن توسط نویسندگان «كشف الظنون»، «هدية العارفین» و «عقود الجواهر» در زمره آثار سیوطی، وجود نسخه‌ای از آن در دارالکتب المصریه و وضوح اسم کتاب در نسخه خطی آن[۱].

    موضوع احادیث مندرج در کتاب که هشت عدد می‌باشد، همگی حول آغاز تشهد با تسمیه است. این در حالی است که اکثر علمای اهل سنت، معتقدند که گفتن بسمله در تشهد مطلوب نبوده و شافعی نیز به دلیل عدم ثبوت آن در روایات، آن را ذکر نکرده است و ابوحامد بسمله را فقط از حضرت علی(ع) و ابن عمر نقل نموده و هیچ فقیه دیگری آن را نقل نکرده است[۲].

    در خاتمه کتاب، صحیح‌ترین صیغه‌های تشهد که در کتب سنت آمده، با توضیح و اشاره به آن حدیثی که ثبوتش بیشتر است (حدیث ابن مسعود) و آن حدیثی که لفظ و موافقتش با قرآن فزون‌تر است (حدیث ابن عباس)، ذکر گردیده است[۳]. این در حالی است که مسلمان هر تشهدی را که بگوید، کافی است، هرچند صیغه بعضی از روایات با هم فرق داشته باشد و این امر چنان‌که بیهقی در «السنن الكبری» (كتاب الصلاة) باب «التوسع في الأخذ بجميع ما روينا في التشهد...»، نقل نموده، ضرری ندارد[۴].

    سیوطی فقط به ذکر روایات همراه با سلسله راویان آنها اکتفا نموده و توضیح یا تشریح خاصی برای آنها، ارائه نکرده است.

    پاره‌ای از اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب عبارتند از: مقابله نسخ خطی مختلف کتاب، ضبط متن بر اساس قواعد لغت، شماره‌گذاری احادیث به‌منظور تسهیل در دسترسی به آنها، ارائه شرح حال برای تمامی اعلام مذکور در کتاب، اعم از صحابی و غیر آن، انتساب آیات مذکور به سوره‌ها و اشاره به شماره آیات، تخریج احادیث و اقوال علما از منابع معتبر و...[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص9
    2. ر.ک: همان، ص12
    3. ر.ک: همان، ص12- 13
    4. ر.ک: همان، ص12
    5. ر.ک: همان، ص10-11

    منابع مقاله

    مقدمه محقق.


    وابسته‌ها