حاشية جامع الفوائد علی حل المعاقد بشرح متن القواعد في الإعراب

    از ویکی‌نور
    حاشية جامع الفوائد علی حل المعاقد بشرح متن القواعد في الإعراب
    حاشية جامع الفوائد علی حل المعاقد بشرح متن القواعد في الإعراب
    پدیدآورانملا حسن بن ملا احمد (نويسنده)

    آمدی، زین‌العابدین (مصحح) شمرخی ماردینی، محمد هادی (مقدمه‌نویس)

    ابن هشام، عبدالله بن یوسف (نويسنده)
    ناشرمکتبة سيداء
    مکان نشرترکیه - دیار بکر
    سال نشر1431ق - 2010م
    چاپ1
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    حاشية جامع الفوائد علي حل المعاقد بشرح متن القواعد في الإعراب عنوان اثری است 1 جلدی به زبان عربی از استاد، ملا حسن بن ملا احمد بن ملا عبدالله(متوفی 1382 ه‍.) با موضوع ادبیات عرب.

    این کتاب در واقع حاشیه ملا حسن است بر حل المعاقد بشرح متن القواعد فی الاعراب، ابن هشام انصاری(متوفی 761 هجری). سپس استاد زین‌العابدین آمدی در تصحیح و چاپ این اثر کوشیده است. این اثر با مقدمه و ترتیب محمدهادی شمرخی ماردینی، به چاپ رسیده است.[۱]

    متن «حل المعاقد بشرح متن القواعد» در بالای صفحه ذکر شده و متن «حاشية جامع الفوائد» در زیر آن با فونت کوچک‌تر آورده شده است و میان محدوده متن و شرح با خط فاصلی، مشخص شده است.

    در بخش شرح، که در پایین صفحه آمده، بخش مورد نظر در عبارت ابن هشام که نیاز به شرح داشته، با عبارت: قوله شماره‌گذاری شده و عبارت مذکور با فونت پررنگ (بولد) ذکر شده و سپس با فونت معمولی به همان شماره، متن شارح در ادامه عبارت آمده است. خود متن حل المعاقد نیز کتابی است که در شرح کتاب القواعد نوشته شده و عبارات این شرح، به‌صورت مزجی در همان متن بالای صفحه آمده است و فاصل میان اصل متن و شرح آن در آنجا، پررنگی متن نویسنده و کم‌رنگی متن شارح، به‌علاوه قرار گرفتن متن اصلی نویسنده در میان پرانتز و متن شارح خارج از آن است.

    عبارات نویسنده کتاب در مقدمه آن، عباراتی مسجع است. نویسنده در آن متذکر این می‌شود که کتاب القواعد ابن هشام کتابی مختصر، ولی پراثر در میان آثار درباره زبان عربی، است و هرچند در ظاهر مانند قطره‌ای است، اما خبر از دریای عظیمی می‌دهد و هرچند در ظاهر ذره ‌باشد، اما اشاره به حجم ذکاوت درخشان نویسنده دارد. بااین‌حال این کتاب از پیچیدگی عربیت در شواهد ابیات و آیات مصون نبود و نیازمند شرح و تأمل؛ به‌حدی که بسیاری از دوستانم که آن را می‌خواندند، در شرحش به تنگناهایی در تحلیل برمی‌خوردند. لذا برخی از این دوستان از من درخواست شرح آن را کردند و من خودم را قابل برای نگارش شرح بر این کتاب نمی‌دانستم. این درخواست‌ها به‌حدی زیاد شد و به جایی رسید که کسی از من درخواست کرد که نمی‌توانستم به او نه بگویم. ازاین‌رو، پس از طلب خیر از خداوند، شروع به نگارش این شرح کردم[۲].


    پانویس

    1. ر.ک: کتاب، ص1
    2. ر.ک: مقدمه مصنف، ص11-15

    منبع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها