جهاد و شهادت

    از ویکی‌نور
    جهاد و شهادت
    جهاد و شهادت
    پدیدآورانطالقانی، محمود (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرانقلاب اسلامی ایران
    ناشر[بی نا]
    مکان نشرایران
    سال نشر1358ش - 1399ق
    چاپ1
    موضوعجهاد - مقاله‏‌ها و خطابه‏‌ها - شهادت - مقا‌له‌ها‌ و خطا‌به‌ها‌ - ایران - تاریخ - انقلاب اسلامی، 1357 - مقاله‏‌ها و خطابه‏‌ها
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    9ج2ط 196/1 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جهاد و شهادت، مشتمل بر دیدگاه‌های آیت‌الله سید محمود طالقانی (1298-1358ش)، پیرامون جایگاه جهاد و دفاع در اسلام و نهضت اسلامی است. در انتهای کتاب، «انقلاب اسلامی» ضمیمه شده است.

    آیت‌الله طالقانی در ابتدای بحث، از جایگاه جهاد در اسلام و کتاب الهی سخن گفته است: «از موضوعات مهم اسلامی که بسیار درباره آن بحث شده، موضوع جهاد است. در بیشتر آیات قرآن که درست دقت کنید، پس از هر چند آیه‌ای دستور جهاد است؛ چند آیه که درباره اصول اعتقادی و اجتماعی و اخلاقی و احکام آمده، بعد می‌بینیم که به زبان‌ها و عناوین مختلف فرمان جنگ و جهاد می‌دهد»[۱].‏

    نویسنده در پاسخ به شبهاتی که دشمنان اسلام در رابطه با جهاد و دفاع مسلمین مطرح کرده‌اند، می‌نویسد: «... این حقیقت جهاد است که ملازم با یک دینی است که حق است و قانون دارد. نمی‌شود باور کرد یک دینی از طرف خدا بیاید و حق باشد و برای اصلاح دنیا باشد، هیچ جنبه دفاعی و تبلیغی و پیشرفت نداشته باشد. اصلاً باورکردنی نیست؛ اگر یک همچو دینی می‌آمد ما نباید این دین را بپذیریم... خلاصه آنکه آیا می‌شود دینی در دنیا باشد، آیین خدایی باشد و برای پیشرفت و دفاع از این دین دستوری نداده باشد؟ اگر بخواهیم فرضش را هم بکنیم فرضش هم درست درنمی‌َآید»[۲]‏.

    نویسنده سپس به تبیین انواع جهاد پرداخته است: جهاد با کفار برای پیشرفت اسلام، جهاد برای دفاع از اسلام و کشور اسلامی، جهاد برای اینکه ذمی به‌صورت حربی درنیاید. یک جور جهاد هم جنگ با استبداد و قلدری است تا کسی نتواند در کشور اسلامی قلدری بکند، طاغوت نباید باشد، وظیفه هر مسلمانی است که مستبد را راهنمایی کند...[۳]‏.

    در انتهای کتاب، یک سخنرانی ارائه شده با عنوان «انقلاب اسلامی ایران جهان را تغییر می‌دهد»، که آیت‌الله طالقانی در آن، ضمن تشریح عدالت اسلامی به بسیاری از مسائل روز نهضت اسلامی پاسخ گفته است. ایشان با دیدی تیزبین آینده نهضت را این‌گونه ترسیم می‌کند: «بارها گفته‌ام مسئله، مسئله یک ملت و محدوده یک مرز نیست، مسئله‌ای است که سرنوشت خاورمیانه و دنیایی را تغییر خواهد داد...»[۴]. ‏شاید آن روز فهم این کلام دشوار بود، اما امروز تأثیرات گسترده این انقلاب در تغییرات جهانی را به‌وضوح مشاهده می‌کنیم.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص1
    2. ر.ک: همان، ص13-14
    3. ر.ک: همان، ص19-20
    4. ر.ک: همان، ص33-36

    منابع مقاله

    متن کتاب.

    وابسته‌ها