جشن‌های تیرگان - آب پاشان - اول تابستان از آغاز تا امروز

    از ویکی‌نور
    جشن‌های تیرگان - آب پاشان - اول تابستان از آغاز تا امروز
    پرونده:NURجشن‌های تیرگان - آب پاشان - اول تابستان از آغاز تا امروزJ1.jpg
    پدیدآورانبرزوآبادی فراهانی، مجتبی (مؤلف)
    ناشراوستا فراهانی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1389
    چاپیکم
    موضوعتیرگا‌ن‌,جشن‌ها‌ -- زردشتی‌,جشن‌ها‌ -- ایران‌ -- تا‌ریخ‌,زردشتیا‌ن‌ -- آداب‌ و رسوم‌ و زندگی‌ اجتما‌عی‌
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    GT 4874/آ۲ب۳۶

    جشن‌های تیرگان - آب پاشان - اول تابستان از آغاز تا امروز ، تألیف مجتبی برزوآبادی فراهانی، به بررسی برخی از جشن‌های مردمان ایران باستان می‌پردازد.

    جشن تیرگان و آب‌پاشان از جمله جشن‌های ایرانیان است که ریشه در فرهنگ، باور و اسطوره مردمان این سرزمین دارد. نویسنده با روش توصیفی و با استناد به منابع مهم کهن و جدید، کتاب را در یک پیشگفتار و ده بخش به نگارش درآورده است. پیشگفتار کتاب به معرفی جشن تیرگان و آداب و رسوم مربوط به آن با استناد به منابع مورخان مسلمان اختصاص دارد.

    در بخش‌های اول تا سوم، به ترتیب، جایگاه جشن تیرگان که از نبرد ایزد تیشتر یا ایزد باران یا دیو اپوش یا خشکی حکایت می‌کند و همچنین از آداب و رسوم مربوط به این جشن، از خوردنی‌ها گرفته تا سرگرمی‌ها، موسیقی، تفأل به دیوان حافظ، شاهنامه‌خوانی و غیره سخن به میان آمده است.

    نگاهی به جشن‌های آب پاشان از مراسم مرتبط با جشن تیرگان که در جاهای گوناگون ایران انجام می‌گرفت و همچنین موارد مشابه آن‌ها در میان اقوام دیگر و سایر کشورها، محتوای بخش‌های هفتم و هشتم را تشکیل می‌دهند. در بخش نهم، به اختصار عیدهای خردادگان، اشتاد روز و جشن نیلوفر معرفی شده‌اند. در آخرین بخش، حماسه آرش کمانگیر در قالب شعر نو، سروده سیاوش کسرایی گنجانده شده است[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص 296

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها