جامع نوادر المسائل من مستدرک الوسائل

    از ویکی‌نور
    جامع نوادر المسائل من مستدرک الوسائل
    جامع نوادر المسائل من مستدرک الوسائل
    پدیدآوراننوری، حسین بن محمدتقی (نويسنده)

    غریفی، عبدالحسین (مصحح)

    حر عاملی، محمد بن حسن ( نویسنده)
    عنوان‌های دیگروسائل الشیعة الی تحصیل احکام الشریعة. مستدرک
    ناشرآستان قدس رضوی. بنياد پژوهشهای اسلامى
    مکان نشرایران - مشهد مقدس
    سال نشر1394ش - 1436ق
    چاپ1
    شابک978-964-971-971-9
    موضوعاحادیث شیعه - قرن 14 - حدیث - علم الرجال - احادیث شیعه - قرن 12ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    5016و9ن 135 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جامع نوادر المسائل من مستدرك الوسائل، مجموعه نوادری است که در کتاب «مستدرك وسائل الشيعة» اثر میرزا حسین بن محمدتقی بن علی‌محمد نوری طبرسی، معروف به محدث نوری (۱۲۵۴-۱۳۲۰ق)، ذکر گردیده و با جمع، تحقیق، تصحیح، تنظیم و تبویب سید عبدالحسین خطیب غریفی بهبهانی، منتشر شده است.

    «النوادر» عنوان عمومی گونه‌ای از نگاشته‌های اصحاب در چهار سده نخست هجری است و در آن احادیث مشهور یا احادیثی گرد آمده که دربردارنده احکام غیر متداول یا استثنایی یا استدراکی است. «نادر» در اصطلاح حدیث، آن است که یا نظیری ندارد یا چندان اندک است که معارضی برای آن یافت نمی‌شود و سخنی در درستی آن در دسترس نیست و کتاب پیش‌ رو که در موضوع خود، بس ارزشمند شمرده می‌شود، مجموعه نوادری است که شیخ نوری در مستدرک خود آورده است[۱].

    در مقدمه کتاب، به این نکته اشاره شده است که معمولا مؤلفان پس از تدوین، تبویب و تصنیف احادیث و روایات، به احادیث و روایاتی برخورد می‌کنند که برحسب مفاد و مضمون، در یکی از باب‌های متداول گنجانده نشده و در‌عین‌حال، آن‌قدر زیاد نیست که برای آن، باب خاص و مستقلی را اختصاص بدهند و به همین دلیل است که مؤلفان و اهل حدیث در پایان هر کتاب حدیثی، بابی تحت عنوان «النوادر» یا «النادر من الباب» را ایجاد می‌نمایند[۲].

    این رویکرد، توسط شیخ نوری طبرسی در هنگام نگارش کتاب «مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل» که استدراک و ادامه کتاب «وسائل الشيعة» شیخ حر عاملی بشمار می‌رود، دنبال شده و شیخ نوری در هر کتاب، فصلی را اختصاص داده است که در آن، نوادر را، جمع‌آوری کرده است. ازاین‌رو، با توجه به اهمیت و فراوانی آنها که در هجده جزء از کتاب «مستدرك الوسائل» توزیع شده بود، محقق اثر حاضر، آنها را در این کتاب، به‌صورت مستقل، جمع‌آوری، تحقیق، تصحیح، تنظیم و تبویب نموده است[۳].

    کتاب با مقدمه‌ای کوتاه از محقق، آغاز گردیده که در آن، به موضوع، اهمیت کتاب و شیوه کار نویسنده در آن، اشاره شده و روایات، در 184 باب، با موضوعات مختلف و متنوع، ارائه گردیده است که از جمله آنها، می‌توان به موضوعاتی همچون طهارت و مقدمه عبادات، تجهیز و دفن میت، نماز و مطالب مربوط به آن، زکات و مباحث پیرامون آن، روزه و شرایط آن، حج و مناسک آن، تجارت و آداب آن، معاملات و عقود آن و... اشاره کرد.

    پانویس

    1. ر.ک: بی‌نام
    2. ر.ک: مقدمه، ص5
    3. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    1. مقدمه کتاب.
    2. بی‌نام، «معرفی جامع نوادر المسائل من مستدرك الوسائل»، پایگاه اطلاع‌رسانی علمی و پژوهشی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، 15 مرداد 1403

    وابسته‌ها