جامع الأمهات

    از ویکی‌نور
    جامع الأمهات
    جامع الأمهات
    پدیدآورانابن حاجب، عثمان بن عمر (نويسنده) اخضری، ابو عبد الرحمن اخضر (محقق)
    سال نشر1419ق - 1998م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف2ج2 178/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جامع الأمهات، از آثار قاری، ادیب، نحوی، متکلم، اصولی و فقیه مالکی مصری قرن هفتم هجری قمری، ابوعمرو جمال‌الدین عثمان بن عمر، مشهور به ابن حاجب کردی مالکی (570-646ق)، است که دوره‌ای کامل از فقه مذهب مالکی را به ‌شکل فتوایی (غیر استدلالی) ارائه می‌کند. ابوعبدالرحمن اخضر اخضری، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای ارزشمند نوشته و نویسنده و اثر حاضر را شناسانده و در پاورقی‌ها، توضیحات تکمیلی لغوی و اصطلاحی آورده و نشانی منابع را مشخص کرده و در صورت لزوم به معرفی اجمالی اعلام مورد بحث پرداخته است.

    هدف و روش

    • ابن حاجب کردی مالکی، بدون هیچ مقدمه‌ای وارد اصل مطلب شده و پرسش‌های روش‌شناسانه را بی‌پاسخ گذاشته است.
    • ابوعبدالرحمن اخضر اخضری، با اشاره به اهمیت فقه در اسلام و اهمیت کتاب المدوّنة در فقه مالکی و اینکه فقیهان از قدیم و جدید به آن توجه کرده و به شرح و توضیح و اختصار آن پرداخته‌اند، افزوده است: ابن حاجب کردی مالکی از پیشوایان فقه و خداترسی است و مردم به آثار او مراجعه می‌کنند و کتاب حاضر قانون‌گذاری کامل فقه مالکی و مرجع در تحقیق مسائل آن است[۱] و اهمیت این اثر به چند جهت بازمی‌گردد؛ از جمله اینکه در آن، اقوال، مسائل، منابع، اصول و فروع اختصاصی فراوانی از مالکیان بیان می‌شود[۲].

    ساختار و محتوا

    این اثر، به‌ترتیب ابواب فقه مالکی تنظیم شده است. اولین مطلب، «اقسام آب‌ها» است[۳] و آخرین، «فرائض» (ارث) [۴] و در پایان کتاب، مطلبی با عنوان کتاب جامع آمده و در آن، با تقسیم آموزه‌های شریعت به «متعلق به عقیده، گفتارها و رفتارها» و «مخالطه» (ارتباط با مردم)، مثال‌ها و توضیحاتی بیان شده است.

    نوآوری

    نمونه مباحث

    • نماز جمعه واجب عینی است و شرط وجوبش مذکر بودن، آزادی، اقامت و نزدیکی است؛ به‌صورتی که در زمان نماز جمعه، فاصله‌اش از آن دورتر از 3 میل (هر میل= 2000 ذراع) – بنا بر نظر اصحّ - نباشد...[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص5-7
    2. ر.ک: همان، ص9-10
    3. ر.ک: متن کتاب، ص30
    4. ر.ک: همان، ص549
    5. ر.ک: مقدمه محقق، ص18- 28
    6. ر.ک: متن کتاب، ص122

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها