جامعه‌شناسی خانواده و ازدواج در ایلات و عشایر: مطالعه‌ موردی ایل قشقایی

    از ویکی‌نور
    جامعه‌شناسی خانواده و ازدواج در ایلات و عشایر: مطالعه‌ موردی ایل قشقایی
    پرونده:NURجامعه‌شناسی خانواده و ازدواج.jpg
    پدیدآورانغلامحسین‌پور، جلال
    ناشرانتشارات ایلاف
    مکان نشرایران - شیراز
    سال نشر1386ش
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    جامعه‌شناسی خانواده و ازدواج در ایلات و عشایر: مطالعه‌ موردی ایل قشقایی، تألیف جلال غلامحسین‌پور، نتیجه بررسی‌های نویسنده در باره ایل قشقایی است که مکتوب نموده است.

    خانواده یکی از مهم‌ترین نهادهای اجتماعی است که فرد با آن، بیش از هر نهاد دیگری پیوند دارد. خانواده در ایلات و عشایر، با خانواده جامعه‌ شهری متفاوت است. برای مثال، خانواده در ایلات و عشایر به ظاهر مستقل است، اما گروه‌های خویشاوند در جنبه‌های مختلف زندگی آنها نفوذ و تأثیر دارند. همچنین برخی آداب و رسوم آنها در امر ازدواج، به ظاهر غیرمنطقی است، اما با توجه به ساختار جامعه عشایری، این آداب و رسوم کارکردهایی دارند.

    عشایر برای ازدواج اهمیت ویژه‌‌ای قائلند؛ زیرا شیوه زندگی ایل و عشایری به‌گونه‌ای است که بدون تشکیل خانواده، در عمل، ادامه زندگی غیرممکن است. مسائلی چون داشتن فرزند پسر، نیاز به نیروی انسانی، جلوگیری از روابط نامشروع و پایبندی به وظیفه دینی و اعتقاد به حفظ دودمان، از جمله دلایل تشکیل خانواده در میان عشایر است. آشنایی با ماهیت خانواده و مهم‌ترین شکل‌های آن در عشایر، به مطالعه دقیق نیاز دارد.

    بر همین اساس، نگارنده در این کتاب نتیجه بررسی‌‌های موردی و جامعه‌شناسی خود را درباره‌ خانواده و ازدواج در ایلات و عشایر، در سه بخش با این بحث‌‌ها بازگو کرده است.

    بخش اول: ایلات و عشایر ایران (دیدگاه کلی)، ضرورت مطالعه‌ ایلات و عشایر از جنبه‌‌های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، جمعیتی و...، تعریف عشایر، پراکندگی عشایرِ ایران و آشنایی اجمالی با آنها و....

    بخش دوم: همسرگزینی و ازدواج، انگیزه‌های ازدواج، تعریف ازدواج، علل و انگیزه‌های ازدواج از دیدگاه‌‌های مختلف، علل و انگیزه‌های ازدواج در ایلات و عشایر، ملاک‌های انتخاب همسر، سن ازدواج، شیربها، مهریه، مراحل ازدواج، انواع ازدواج.

    بخش سوم: خانواده، انواع خانواده، کارکردهای خانواده، نقش‌ها و وظایف خانواده، بُعد خانواده، هرم توزیع قدرت و طلاق[۱].

    پانویس

    1. حبیبی، سلمان، ص309-310

    منابع مقاله

    حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.

    وابسته‌ها