ثواب قضاء حوائج الإخوان و ما جاء في إغاثة اللهفان

    از ویکی‌نور
    ‏ثواب قضاء حوائج الإخوان و ما جاء في اغاثة اللهفان
    ثواب قضاء حوائج الإخوان و ما جاء في إغاثة اللهفان
    پدیدآورانابن ميمون، محمد بن علي (نويسنده) صبری، عامر حسن (محقق)
    ناشردار البشائر الإسلامية
    مکان نشرلبنان - بيروت
    سال نشرمجلد1: 1993م , 1414ق,
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ثواب قضاء حوائج الإخوان و ما جاء في اغاثة اللهفان، اثر محمد بن علی بن میمون بن محمد عرنی (متوفی 510ق)، دربردارنده احادیث، آثار و نصوصی است پیرامون ثواب برآورده کردن نیازهای برادران دینی و مداومت بر اعمال خیر و نیکو که با تحقیق عامر حسن صبری، به چاپ رسیده است.

    ساختار

    کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب در دو قسم، ارائه شده است.

    روش نویسنده، همانند روش محدثین بوده و به فهرست کردن احادیث، آثار و نصوص اکتفا شده است، بدون اشاره و توضیحی پیرامون ماده‌ای که بر اساس آن، احادیث گردآوری شده است. همچنین نویسنده التزامی به صحت روایات ذکر شده نداشته و در میان احادیث، روایات ضعیف، متروک و موضوع نیز به چشم می‌خورد[۱].

    گزارش محتوا

    در مقدمه، به موضوع کتاب، اشاره گردیده است[۲].

    قسم اول، به شرح‌حال مؤلف اختصاص یافته و اطلاعات دقیق و جامعی پیرامون نام و نسب نویسنده و ولادت، سفرها و سماع حدیث، شیوخ، شاگردان، تصانیف و وفات وی ارائه گردیده و در ادامه، ضمن معرفی کتاب و اشاره به مضمون و روش آن و نیز اثبات نسبت آن به مؤلف، به توصیف نسخ خطی و اسناد کتاب پرداخته شده و در پایان، به اقدامات تحقیقی صورت گرفته بر روی کتاب، اشاره شده است[۳].

    پیرامون مضمون کتاب، به این نکته اشاره گردیده است که ماده اصلی کتاب و مضمون آن، جمع‌آوری و تدوین احادیثی است که در آن، به فضایل مداومت بر انجام کارهای نیک و اعمال معروف اشاره گردیده و بر هر فرد مسلمانی، شایسته و بایسته است که خود را بدان ملزم نموده تا از خیر آن، مستفیض گردد[۴].

    قسم دوم، دربردارنده مجموعاً 55 روایت و نصوصی همچون شعر و مطالب حکیمانه پیرامون مسائل اخلاقی مرتبط با برآورده ساختن نیازها و حوایج برادران دینی می‌باشد. از جمله این روایات، روایتی است از پیامبر(ص) که فرمودند: «من نفس عن اخیه المومن کربة من کرب الدنیا، نفس الله بها عنه کربة من کرب یوم القیامة و من ستر مسلما سترالله علیه في الدنیا و الآخرة و من یسر علی معسر یسر الله علیه في الدنیا و الآخرة و...»، هر که اندوهی از اندوه‌های دنیا را از برادر مؤمن خود بزداید، خداوند به‌واسطه آن، اندوهی از اندوه‌های قیامت را از او بزداید و هر که عیب مسلمانی را بپوشاند، خداوند در دنیا و آخرت عیب او را بپوشاند و هر که بر نیازمندی آسان بگیرد، خداوند در دنیا و آخرت بر او آسان می‌گیرد و...[۵].

    در روایت دیگری از پیامبر(ص) آمده است که فرمودند: «صنایع المعروف تقی مصارع السوء و صدقة السر تفطیء غضب الرب عزوجل و صله الرحم تزید في العمر»، نیکوکاری از فروافتادن در خواری نگاه می‌دارد و صله‌رحم، عمر را طولانی می‌کند[۶].

    وضعیت کتاب

    فهارس کتاب در انتهای آن جای گرفته است که به ترتیب عبارتند از: فهرست احادیث؛ اعلام؛ منابع تحقیق و تخریج روایات و فهرست مطالب کتاب.

    در پاورقی‌ها علاوه بر ذکر منابع، به شرح‌حال مختصری از راویان و اعلام مذکور در متن و نیز بررسی صحت و ضعف روایات، پرداخته شده است[۷].

    پانویس

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها