ثقل اکبر از دو دیدگاه: اصولی و اخباری

    از ویکی‌نور
    ثقل اکبر از دو دیدگاه: اصولی و اخباری
    ثقل اکبر از دو دیدگاه: اصولی و اخباری
    پدیدآورانسبحانی، علی رضا (نويسنده)
    ناشرتوحيد
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1395ش - 1438ق
    چاپ1
    شابک978-600-96901-6-9
    موضوعقرآن - بررسی و شناخت - قرآن - تحقیق - اصولیه - دفاعیه‌ها و ردیه‌ها - اخباریه - دفاعیه‌ها و ردیه‌ها
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /س2ث7 65/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ثقل اکبر از دو منظر اصولی و اخباری، اثر علیرضا سبحانی، کتابی است در بررسی حجیت ظواهر قرآن از نگاه اصولیون و اخباریون.

    نویسنده در ابتدای کتاب، به مباحث مهم اصولی، پیرامون: قطعی الدلاله بودن ظواهر[۱]، پیامد ظنی بودن ظواهر[۲] و مخالفان حجیت ظواهر قرآن[۳] پرداخته و سپس، ضمن مفهوم‌شناسی واژگانی مانند محکم، متشابه، تأویل متشابه، ظاهر، نص، سنت، حدیث، خبر، اثر، حدیث قدسی، سند، دلالت، حجیت و تواتر[۴]، به مباحث مربوط به تبارشناسی بحث حجیت ظواهر و حجیت ظواهر و نقد نظریه مخالف، پرداخته است[۵].

    در ادامه مباحث، سخنان «نافیان حجیت ظواهر (نظریه اقطاب چهارگانه مکتب اخباری)» مورد بحث و بررسی قرار گرفته است که عبارت است از نظریه امین استرآبادی (متوفی 1036ق)، محمدمحسن فیض کاشانی (1007ـ 1091ق)، محمد بن حسن حر عاملی (متوفی 1104ق) و محدث بحرانی (متوفی 1186ق)[۶].

    وی سپس به طرح و نقد و بررسی ادله پنج‌گانه اخباری‌ها (قائلان به عدم حجیت ظواهر قرآن) پرداخته است که عبارتند از: فهم قرآن مخصوص مخاطبان است، علم اجمالی به ورود تخصیص عمومات قرآن، مضامین قرآن برتر از فهم ما، قرآن مشتمل بر آیات متشابه، نهی از تفسیر قرآن به رأی[۷].

    در گفتار سوم کتاب، ادله قائلان به تفصیل در حجیت ظواهر از میان اصولیین مطرح گردیده و در این میان، نظریه محقق قمی، تفصیل محقق کلباسی، تفصیل صاحب «هداية المسترشدين» (متوفی 1248ق) و تفصیل سید مجاهد (متوفی 1245ق)، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    در گفتار چهارم، به بحث پیرامون ادله کلی بر حجیت ظواهر قرآن پرداخته شده است. تمسک به قرآن هنگام مشکلات، خبر ثقلین، عرضه روایات بر قرآن، شناسایی شرط صحیح از ناصحیح از طریق قرآن، قرآن «مأدبة الله»، آموختن حلال و حرام از قرآن و اوصاف قرآن در کلام امیر مؤمنان(ع)، مباحث مطرح‌شده در این گفتار می‌باشد[۸].

    بخش دوم کتاب، «بیت القصید» نام گرفته که دربردارنده مجموع روایات در ابواب مختلف است. نویسنده در مقدمه این بخش، به این نکته اشاره دارد که هرچند این احادیث، به‌صورت متضافر نقل شده است و نیازی به بررسی سند آنها نیست، ولی وی به بررسی آنها پرداخته و معتقد است پس از ارائه انبوهی از این استدلال‌ها، نوعی تواتر معنوی به دست می‌آید[۹].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص12
    2. ر.ک: همان، ص13
    3. ر.ک: همان، ص15
    4. ر.ک: همان، ص23-33
    5. ر.ک: همان، ص40
    6. ر.ک: همان، ص42-51
    7. ر.ک: همان، ص54-62
    8. ر.ک: همان، ص73-79
    9. ر.ک: همان، ص88

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها