تنبيه الأمة و تنزيه الملة (با مقدمه آیت‌الله طالقانی)

    از ویکی‌نور
    تنبيه الأمة و تنزيه الملة(نایینی، محمدحسین)
    تنبيه الأمة و تنزيه الملة (با مقدمه آیت‌الله طالقانی)
    پدیدآوراننایینی، محمدحسین (نويسنده) طالقانی، محمود (مصحح)
    عنوان‌های دیگرحکومت از نظر اسلام
    ناشرشرکت سهامی انتشار
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1378ش
    چاپ9
    شابک964-325-028-8
    موضوعاسلام و دولت - استبداد - مشروطیت - نایینی، محمد حسین، 1239 - 1315 - سرگذشت نامه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    9041ت2ن 231 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تنبيه الأمة و تنزيه الملة، یا حکومت از نظر اسلام، از آثار اصولی و فقیه ممتاز و مرجع تقلید قرن چهاردهم هجری قمری، آیت‌الله محمدحسین غروى نائینى (متوفی 1355ق)، دیدگاه اسلام را درباره اهداف تشکیل حکومت‌ و مبانی آن بیان می‌کند و به شبهات مخالفان پاسخ می‌دهد. این اثر، با مقدمه، پاورقی و توضیحات ارزشمند مفسّر قرآن و نهج ‌البلاغه و مجاهد انقلابی معاصر، آیت‌الله سید محمود طالقانی (1289-1358ش)، منتشر شده است.

    درباره نسخه

    • ازآنجاکه قبلا نسخه‌ای از همین کتاب با عنوان تنبيه الأمة و تنزيه الملة، با تحقیق و تصحیح پژوهنده معاصر، سید جواد ورعى (متولد 1342ش)، معرفی شده است، اکنون ویژگی‌های نسخه حاضر و برخی از مطالب ناگفته بیان می‌شود.

    اهمیت کتاب

    1. این رساله که به تجدید چاپش اقدام شده، مى‌نمایاند که نظر علما و مراجع بزرگ مانند آیت‌الله محمدکاظم خراسانى و میرزاحسین تهرانى و عبدالله مازندرانى چه بوده. اگر مطالب این کتاب مورد نظر قرار می‌گرفت و روى آن عمل می‌شد، مردم از سرگردانى و تردید رها می‌شدند و قوا متحد می‌گردید و فاصله میان حکومت و ملت که منشأ فسادها و بیچارگی‌هاست برداشته می‌شد و...[۱].
    2. دقت و توجه به این کتاب براى هرکس مفید است. آنهایى که خواهان دانستن نظر اسلام و شیعه درباره حکومت هستند، در این کتاب نظر نهایى و عالى اسلام را عموماً و شیعه را به‌خصوص با مدرک و ریشه خواهند یافت. طرف‌داران مشروطیت و تکامل آن، اصول و مبانی مشروطیت را می‌یابند و مخالفین به اشکالات و ایرادات خود بیش از آنچه تصور می‌نمایند برمی‌خورند. براى علما و مجتهدین، کتاب استدلالى و اجتهادی و براى عوام، رساله تقلیدى راجع به وظایف اجتماعى است[۲].
    3. باآنکه کتاب از جهت نگارش و جمله‌بندى محکم است، ولى باید متوجه بود که به قلم یک مرجع روحانى و نزدیک نیم قرن پیش نوشته شده؛ به این جهت براى عموم ساده و روان نیست؛ به‌خصوص قسمت‌هایى که مطالب و اصطلاحات علمى به میان آمده... گرچه براى اثبات مشروعیت مشروطه نوشته شده، ولى اهمیت بیشتر آن به دست دادن اصول سیاسى و اجتماعى اسلام و نقشه و هدف کلى حکومت اسلامى است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص18
    2. ر.ک: همان، ص20
    3. ر.ک: همان، ص22

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها