تفسیر کلامی قرآن مجید

    از ویکی‌نور
    تفسیر کلامی قرآن مجید
    تفسیر کلامی قرآن مجید
    پدیدآورانروحانی، محمد حسین (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرتفسیر کلامی قرآن مجید
    ناشرتوس
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1370 ش
    چاپ1
    موضوعتفاسیر - قرن 14 تفاسیر شیعه - قرن ۱۴
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏98‎‏ ‎‏/‎‏ر‎‏9‎‏ت‎‏7
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تفسیر کلامی قرآن مجید تألیف محمد حسین روحانی، کتابى است كه به تفسير كلامى قرآن مجيد مى‌پردازد.

    تفسير كلامى يكى از سبک‌هاى مورد توجه در رشتۀ تفسير از آغاز بوده است.در اين شيوه، از آيات قرآن براى دفاع از عقايد موافقان و يا دفع شبهات مخالفان استفاده مى‌گردد.

    نویسنده ابتدا ابعاد تفسير كلامى قرآن مجيد را يادآور شده و به بيان ضرورت تفسير كلامى قرآن مجيد مى‌پردازد.در ادامه به آياتى از قرآن كه در آنها به خردورزى امر و از پيروى از ظن و گمان نهى شده مى‌پردازد.از آن پس به تعريف «كلام»پرداخته و مرجع و سرچشمۀ دانش كلام اسلامى را قرآن مجيد معرفى مى‌كند.

    بخش اول كتاب به موضوع «تفسير» اختصاص داده شده و پس از توضيح لغوى و اصطلاحى واژۀ «تفسير» به ارتباط آن با تفسير كلامى قرآن مجيد پرداخته شده است.در اين بخش راه‌هاى تفسير همچون:بررسى قرائت، بيان شأن نزول، بحث ادبى و غيره يادآورى شده و از آن پس به موضوعى تحت عنوان «آشنايى با قرآن» مى‌پردازد.در اين بخش همچنين به بررسى وضعيت تفسير در طى تاريخ پرداخته مى‌شود.

    در بخش دوم به موضوع «تأويل» و بيان ارتباط آن با تفسير كلامى پرداخته شده و معناى لغوى و اصطلاحى تفسير بيان گرديده و تأويل از ديدگاه قرآن مورد بررسى قرار گرفته است.

    بخش سوم كتاب به بيان اصول اعتقادى در قرآن مجيد اختصاص يافته و از اصولى چون:ايمان به عالم غيب، توحيد، معاد و غيره سخن به ميان آمده است.در اين دو بخش اشكالات و ايراداتى كه به موضوع تفسير و تأويل مرتبط است پاسخ داده مى‌شود.

    ساختار

    كتاب حاضر داراى يك پيشگفتار به قلم نویسنده و سه بخش ذيل و يك نتيجه مى‌باشد:

    بخش يكم: «تفسير چيست و ارتباط آن با تفسير كلامى قرآن مجيد كدام است؟».اين بخش شامل دو فصل به شرح ذيل مى‌باشد: فصل نخست: «شناسايى تفسير» که شامل موضوعاتى چون: تعريف، راه‌هاى تفسير، آشنايى با قرآن و غيره مى‌باشد.

    فصل دوم: «تفسير در تاريخ» داراى چهار عنوان جداگانۀ:استوارسازى متن، تفسير قرآن به قرآن، تفسير مأثور و تفسير استدلالى مى‌باشد.

    بخش دوم: «تعريف تأويل و نشان دادن پيوند آن با تفسير كلامى قرآن مجيد» شامل عناوينى چون: تعريف، تأويل از ديدگاه قرآن مى‌باشد.

    بخش سوم: «اصول اعتقادى در قرآن مجيد» که به بيان اصول اعتقادى‌اى چون:جهان پنهان (عالم غيب)، يكتاپرستى(توحيد)، پيامبرى(نبوت)، رستاخيز (معاد)، جبر و اختيار مى‌پردازد.

    در پايان نيز منابع و مآخذ كتاب معرفى گرديده است.

    نسخه شناسى

    نسخه حاضر در برنامه به قلم آقاى دكتر محمدحسین روحانى و به زبان فارسى نگارش يافته و در قطع وزيرى با جلد گالينگور در 347 صفحه براى بار نخست در سال 1370‌ش توسط «انتشارات توس» تهران، منتشر شده است.

    منابع مقاله

    1. پيشگفتار نویسنده و متن كتاب.
    2. خرمشاهى، بهاء‌الدين، دانشنامه قرآن، ج اول، ص648.
    3. همان، ج دوم، ص1123