تفسیر عهد جدید با تکیه بر آیات مرتبط با زنان: بازخوانی نقش و جایگاه زنان در عهد جدید

    از ویکی‌نور
    تفسیر عهد جدید با تکیه بر آیات مرتبط با زنان
    تفسیر عهد جدید با تکیه بر آیات مرتبط با زنان: بازخوانی نقش و جایگاه زنان در عهد جدید
    پدیدآورانحیدرزادۀ اصفهانی، نسرین (نویسنده)
    ناشرکویر
    مکان نشرتهران
    سال نشر1400
    شابک2ـ341ـ214ـ964ـ978
    موضوعنقد و تفسیر کتا‌ب‌ مقدس‌. عهد جدید,زنا‌ن‌ در کتا‌ب‌ مقدس‌,زنا‌ن‌ در مسیحیت‌
    کد کنگره
    ‏BS ۲۳۳۰/۳/ح۸ت۷ ۱۴۰۰

    تفسیر عهد جدید با تکیه بر آیات مرتبط با زنان: بازخوانی نقش و جایگاه زنان در عهد جدید تألیف نسرین حیدرزادۀ اصفهانی؛ مسئلۀ اصلی این کتاب، بررسی نقش و جایگاه زنان در عهد جدید با روش توصیفی ـ تحلیلی است و عمده‌ترین محورهای آن شامل تفسیر روایات مرتبط با زنان در عهد جدید، بررسی نگرش و عملکرد حضرت عیسی و حواریون در مواجهه با آنان، نقش و جایگاه زنان در گسترش مسیحیت اولیه و بررسی شخصیت زنان تأثیرگذار در عهد جدید است.

    ساختار

    کتاب در شش فصل تدوین شده است.

    گزارش کتاب

    هدف دین، خلق ساختارهایی برای تحقق استعدادهای نهانی بشر و گسترش فضایلی مانند عشق، عدالت و صلح است. در دین برخی از صفات و مشخصه‌ها به هر دو جنس مذکر و مؤنت نسبت داده شده و توانایی‌های هر دو جنس در برخی زمینه‌ها با هم هم‌پوشانی دارد.

    مطالعه و بررسی اجمالی پیرامون موضوع زن در هر یک از کتب مقدس، روشن می‌کند که اگرچه در پاره‌ای از موارد، این کتاب‌ها نتوانستند در تصویر و تبیین حقوق زنان به طور کامل سنن اجتماعی را نادیده بگیرند و حتی در برخی موارد نیز درک و احساس ناصواب عامیانه را در احکام عملی مؤمنان لحاظ کرده‌اند، با این همه اصلاحات قابل توجهی در زمینۀ حقوق زنان به عمل آوردند و مردان را ملزم به رعایت اصول و قوانینی کردند که اجرای آنها می‌توانست پیامدهای ناگوار روابط نابرابرانۀ زن و مرد را در خانواده و اجتماع به نحو چشمگیری کاهش دهد. از طرفی سهم عمده‌ای از الگوها و آموزه‌های دینی در ارتباط با زنان، نه از آیات کتاب مقدس، بلکه از تفاسیر و سخنان بزرگان و مفسران دینی سرچشمه گرفته است.

    مقام زن در مسیحیت نخست وابسته به این است که شخصی برای مطالعۀ این موضوع، کدام یک از متون انجیل را برگزیند و سپس برداشت‌های شخصی از متون مقدس و میزان اعتباری که به آنها می‌دهد نیز در تعیین مقام زن باید لحاظ شود. از طرفی هنگام تفسیر کتاب مقدس، باید به شرایط فرهنگی و تاریخی جامعه نیز نظر داشت. زنان با پی بردن به اینکه مفسران عهد عتیق و عهد جدید از شرایط مردسالاری آن زمان متأثر بوده‌اند، می‌کوشند خود به شیوۀ فمنیستی انجیل را تفسیر کنند و دستورات انجیل را مبتنی بر ارزش زن ـ که قبل از این نادیده گرفته شده است ـ دسته‌بندی و تنظیم کنند. زنان در ترویج مسیحیت بیشتر از آنچه منابع مردمحور برای فهم عامه ارائه کرده‌اند، سهیم بودند.

    عهد جدید 27 قطعه دارد که شامل چهار انجیل (متی، مرقس، لوقا و یوحنا)، اعمال (اعمال رسولان)، 21 رساله (رومیان، اول و دوم قرنتیان، غلاطیان، افسسیان، کولسیان، اول و دوم تسالونیکیان، اول و دوم تیموتائوس، تیطس، فلیمون، عبرانیان، یعقوب، اول و دوم پطرس، اول و دوم و سوم یوحنا، یهودا) و کتاب مکاشفه است. عهد جدید بین سال 50 تا 120 میلادی تصنیف شده است. متأخرترین نوشته‌های عهد جدید در اوایل سدۀ دوم میلادی تألیف شده است.

    مسئلۀ اصلی این کتاب، بررسی نقش و جایگاه زنان در عهد جدید با روش توصیفی ـ تحلیلی است و عمده‌ترین محورهای آن شامل تفسیر روایات مرتبط با زنان در عهد جدید، بررسی نگرش و عملکرد حضرت عیسی و حواریون در مواجهه با آنان، نقش و جایگاه زنان در گسترش مسیحیت اولیه و بررسی شخصیت زنان تأثیرگذار در عهد جدید است.

    مطالعۀ این کتاب برای پژوهش در چند حوزه پیشنهاد شده است: مطالعات تطبیقی میان حقوق زنان و دین، مطالعات تطبیقی میان فلسفۀ غرب و دین، مطالعات تطبیقی در ادیان ابراهیمی، مطالعات روابط بین‌الملل و گفتگو با کشورهای مسیحی‌نشین، آشنایی با فرهنگ و آثار باستانی مسیحیت به زبان فارسی برای مهاجران و گردشگران.

    نوآوری‌هایی که در این کتاب انجام شده، به این ترتیب است: ارائۀ دسته‌بندی جدید از روایات مرتبط با زنان، تفسیر و بررسی روایات عهد جدید در بستر تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی، پرهیز از پراکنده‌گویی در متون متکلمان مسیحی در قرون مختلف و جمع‌آوری مجموعۀ تصویری از روایات و شخصیت‌های مرتبط با زنان در عهد جدید.

    هدف نویسنده از این کتاب، پاسخ به این سؤالات است که در فصول شش‌گانۀ کتاب، کوشیده تا بدان‌ها پاسخ دهد: تفاسیر روایات مرتبط با زنان در عهد جدید از نظرگاه دینی و حقوق زنان چیست؟ نگرش و عملکرد حضرت عیسی و حواریون در مواجهه با زنان بر اساس عهد جدید چگونه است؟ زنان در عهد جدید چگونه به تصویر کشیده شده‌اند و چه جایگاهی دارند؟[۱]


    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها