تصحيفات المحدثين

    از ویکی‌نور
    تصحيفات المحدثين
    تصحيفات المحدثين
    پدیدآورانعسکری، ابواحمد (نويسنده) میره، محمود احمد (محقق)
    سال نشر1402ق - 1982م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد3
    کد کنگره
    /ع5ت6 114/8 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تصحيفات المحدثين، نوشته ابواحمد حسن بن عبدالله بن سعید عسکرى (درگذشته 382ق)، اخبار مرتبط با «تصحیف در روایات یا اسامی راویان» را نقل می‌کند و موارد اشتباه را به بوته نقد می‌گذارد. تصحیف به معنای دست‌کاری ناآگاهانه است. کتاب دیگر همین نویسنده به نام شرح ما يقع فيه التصحيف و التحريف با اثر حاضر، مرتبط است و به گفته محقق کتاب و استاد تحصیلات تکمیلی دانشگاه اسلامی مدینه منوره، محمود احمد میره، شرح ما يقع فيه التصحيف و التحريف به دگرگونی‌های ادبی و لغوی اختصاص دارد، ولی کتاب حاضر، اشتباهات ناقلان احادیث را توضیح می‌دهد[۱].‏

    هدف و روش

    نویسنده گوید: در اثر حاضر، اسامی و الفاظ مشکلی را شرح دادم که در شکل نگارشی شبیه هم هستند و در آن، تصحیف (دگرگون‌سازی ناشیانه) روی می‌دهد. این کتاب، خلاصه‌ای از کتاب بزرگی است که در موضوع جمیع موارد تصحیف نوشته‌ام و چون در ری و اصفهان از من خواسته شد که کتاب مستقلی بنویسم که نیازهای راویان احادیث و ناقلان اخبار را برآورده سازد، پس هرچه را مربوط به دانش لغت، شعر و نسب بود، جدا کردم و در کتاب دیگری قرار دادم و در این اثر، به مواردی بسنده کردم که راویان احادیث به آن نیاز دارند و به شرح تصحیفات در الفاظ روایات پیامبر(ص) پرداختم و بعد اسامی صحابه و تابعین و پیروان آنان را توضیح دادم، در مواردی که تصحیف و اشتباه در آن راه یابد، مانند: «حُباب» و «حُتات» و «خَبّاب» و «جناب» و «حَبیب» و «خُبَیب» و...[۲].‏ نویسنده تصریح می‌کند که قصدم طعنه زدن به دانشمندان و پایین آوردن مقام آنان نیست؛ زیرا هر انسانی در معرض اشتباه است، مگر خدای متعال او را نگه دارد[۳]‏.

    ساختار و محتوا

    این اثر 3 جلدی از اخبار مُصَحِّفان، توضیح پنداشته‌های دانشوران و تصحیف در اسامی راویان تشکیل شده است.

    نمونه مباحث

    قاضی احمد بن کامل از ابوالعیناء نقل کرده است که برخی از استادان ناشی، سلسله سند را چنین آوردند: «عن رسول‌الله(ص) عن جبريل عن الله عن رجل»! من دقت کردم و گفتم: این مرد کیست که توانسته است استاد خدا شود؟! با تأمل دریافتم که «عَزَّ و جلَّ» را «عن رجل» پنداشته است! [۴]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ج1، ص3
    2. ر.ک: مقدمه مؤلف، همان، ص4-5
    3. ر.ک: همان، ص5
    4. ر.ک: متن کتاب، همان، ص14

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها