تربیت خانواده در سیره نبوی

    از ویکی‌نور
    تربیت خانواده در سیره نبوی
    تربیت خانواده در سیره نبوی
    پدیدآورانشرفی، محمد رضا (نويسنده)
    ناشرسازمان تبليغات اسلامی. شركت چاپ و نشر بين الملل
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1396ش
    چاپ2
    شابک978-964-304-568-5
    موضوعمحمد(ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - نظریه درباره خانواده - محمد(ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - نظریه درباره تربیت خانوادگی - خانواده - جنبه‌های مذهبی - اسلام - خانواده - جنبه‏‌های اخلاقی - اسلام و خانواده - جنبه‏‌های روان‌شناسی - تربیت خانوادگی (اسلام) - زناشویی (اسلام)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    خ2ش4 24/9 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تربیت خانواده در سیره نبوی، تألیف دکتر محمدرضا شرفی (متولد 1337ش)، بررسی روان‌شناختی فرمایش‌ها و عملکردهای نبی مکرم اسلام(ص) ناظر به نهاد خانواده است. در این اثر، سه مرحله: تشکیل، تدبیر و مدیریت عاطفی خانواده از دیدگاه سیره نبوی و روان‌شناسی جدید، تحلیل و بررسی شده است. این اثر به سبکی ساده و روان نوشته شده و برای عموم قابل استفاده است.

    نویسنده، در ابتدای کتاب در هشت شماره به ضرورت تألیف این اثر اشاره کرده است. از جمله اینکه آموزه‌های نبوی در میان جوامع اسلامی چندان شناخته‌شده نیست؛ لذا جا دارد از باب ادای وظیفه در قبال تعالیم محمدی(ص)، به بررسی ویژگی‌های خانواده مطلوب از منظر آن پیامبر بزرگوار پرداخت[۱]‏.

    در فصل اول، به‌لحاظ تأثیر نوع انگیزه جوانان در مدیریت زندگی مشترک، به مبحث انگیزه‌شناسی ازدواج پرداخته شده و سه دسته انگیزه‌های ناشناخته، نامطلوب و مطلوب مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرند و از منظر روان‌شناسی کمال به پاره‌ای از انگیزه‌های مذکور ورود پیدا کرده و با بررسی عامل زیرساخت انگیزه‌های نامطلوب به آسیب‌شناسی آنها پرداخته شده و پس از آن به انگیزه‌های مطلوب و نیز به شیوه‌های انگیزه‌شناسی اشاره می‌شود.

    در فصل دوم، مباحث مربوط به تدبیر و تقویت خانواده ذیل دو بخش «تدابیر شناختی» و «تدابیر عملی» به روند تأثیرگذاری هرکدام از عوامل مذکور در تحکیم، پایداری و تعالی خانواده پرداخته شده و سهم هریک در پیشبرد زندگی خانوادگی، مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرد.

    در فصل سوم، مطالبی که ذیل عنوان «الگوی نشاط و مدیریت عاطفی» ارائه می‌شود، در دو بخش تدوین می‌گردد؛ ابتدا در بخش اول، «عوامل نشاط و مدیریت عاطفی خانواده» ارائه خواهد شد و مؤلفه‌هایی نظیر آینده‌نگری، تنش‌زدایی، سپاسگزاری، کرامت، مودت و صمیمیت، مثبت‌گرایی، ایجاد و تقویت نگرش قرآنی، مزاح معتدل و معقول و تبسم و خوش‌رویی مطرح می‌شود که هرکدام سهمی در حفظ و افزایش نشاط و شادابی خانواده دارند. در بخش دوم از فصل سوم نیز به برخی آثار مزاح معتدل و معقول و نیز آثار تبسم و خوش‌رویی پرداخته شده و کارکرد آنها در خانواده ارائه گردیده است. سعی نویسنده غالباً معطوف به محور قرار دادن فرمایش‌های رسول اکرم(ص) و استناد به بخش‌هایی از سیره عملی ایشان بوده است[۲]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص14
    2. ر.ک: مقدمه، ص10

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها