تخریب زیارتگاه های اسلامی در کشورهای عربی (عراق، سوریه، تونس و لیبی)

    از ویکی‌نور
    تخریب زیارتگاه‌های اسلامی در کشورهای عربی (عراق، سوریه، تونس و لیبی)
    تخریب زیارتگاه های اسلامی در کشورهای عربی (عراق، سوریه، تونس و لیبی)
    پدیدآورانخامه یار، احمد (نويسنده)
    ناشردار الإعلام لمدرسة اهل البیت (علیهم‌السلام)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1393ش
    چاپ1
    شابک978-600-94805-0-0
    موضوعآثار تاریخی اسلامی - کشورهای عربی - زیارتگاه‌‏های اسلامی - کشورهای عربی - سلفیه - عقاید - وهابیه - عقاید
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /خ2ت3 262 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تخریب زیارتگاه‌های اسلامی در کشورهای عربی (عراق، سوریه، تونس و لیبی)، اثر احمد خامه‌یار، تحقیق و پژوهشی است پیرامون تخریب زیارتگاه‌های اسلامی در کشورهای مزبور.

    اساسی‌ترین سؤال‌هایی که پژوهش حاضر، در پی پاسخگویی به آن است، به شرح زیر می‌باشد: مهم‌ترین زیارتگاه‌هایی که سلفی‌های تکفیری در یک دهه اخیر در کشورهای اسلامی، تخریب کرده‌اند، کدام است؟ این زیارتگاه‌ها در کدام مناطق و متعلق به چه کسانی است؟[۱].

    با توجه به گستردگی کشورهای اسلامی و عربی که تکفیری‌ها در آن مناطق دست به تخریب زده‌اند، در این پژوهش، تنها چهار کشور عراق، سوریه، تونس و لیبی که بیشترین تخریب‌ها در آن‌ها رخ داده، مورد بررسی قرار گرفته است. تلاش نویسنده بر این بوده که در حد امکان، اطلاعات مربوط به زیارتگاه‌های تخریب‌شده، نظیر موقعیت جغرافیایی دقیق و مختصری از تاریخچه معماری آنها گردآوری و شخصیت مدفون در آنها، نیز معرفی شود[۲].

    مطالب کتاب، در چهار فصل و نتیجه‌گیری، تنظیم شده و در هریک از فصول، تخریب زیارتگاه‌های اسلامی در هریک از کشورهای مذکور مورد بررسی قرار گرفته که حاصل و نتیجه آن، به شرح زیر می‌باشد:

    1. در کشور عراق، منابع خبری از تخریب یا تلاش برای تخریب نزدیک به چهل زیارتگاه در سال‌های پس از جنگ عراق خبر داده‌اند. در میان استان‌های عراق، استان دیالی در شرق این کشور، بیشترین تعداد زیارتگاه‌های ویران‌شده را در بر گرفته است. استان نینوا نیز پس از تصرف آن به دست گروه داعش، موج قابل توجهی از تخریب زیارتگاه‌ها و بناهای آیینی را به خود دیده است[۳].
    2. در سوریه، تاکنون اخبار مربوط به تخریب حداقل 25 زیارتگاه به دست گروه‌های تکفیری گزارش شده که بیشتر آنها، در استان‌های شمالی و شمال شرقی سوریه قرار داشته است[۴].
    3. در کشور تونس، حدود بیست زیارتگاه که مورد تجاوز سلفی‌های تکفیری قرار گرفته، در این پژوهش معرفی شده است. در این میان، نام زیارتگاه‌های معتبر و مورد احترامی همچون ابوسعید باجی و عایشه منوبیه نیز به ‌چشم می‌خورد[۵].
    4. کشور لیبی در مقایسه با دیگر کشورهای اسلامی، حجم گسترده و قابل توجهی از حوادث تخریب و تجاوز به زیارتگاه‌ها را شاهد بوده است. در این پژوهش، حدود هفتاد نمونه از این‌گونه حوادث، معرفی شده است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: دیباچه، ص21
    2. ر.ک: همان، ص22
    3. ر.ک: متن کتاب، ص135
    4. ر.ک: همان
    5. ر.ک: همان، ص136
    6. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    دیباچه و متن کتاب.


    وابسته‌ها