تحلیل انتقادی مبانی و روش تفسیری سید قطب در في ظلال القرآن

    از ویکی‌نور
    تحلیل انتقادی مبانی و روش تفسیری سید قطب در في ظلال القرآن
    تحلیل انتقادی مبانی و روش تفسیری سید قطب در في ظلال القرآن
    پدیدآورانسیاوشی، کرم (نويسنده)
    ناشرسازمان تبليغات اسلامی. شركت چاپ و نشر بين الملل
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1389ش
    چاپ1
    شابک978-964-304-343-8
    موضوعاحادیث خاص (ضمد) - تفاسیر اهل سنت - قرن 14
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ق۶ ف۹۰۸5 98 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تحلیل انتقادی مبانی و روش تفسیری سید قطب در في ظلال القرآن، تألیف کرم سیاوشی (معاصر)، همان ‌گونه که از نام کتاب پیداست، مبانی، روش‌ها و گرایش‌های تفسیری در کتاب في ظلال القرآن مورد بررسی قرار گرفته است.

    در این ‌پژوهش، به ویژگی‌های شکلی و روش‌های تفسیری سید قطب در «في ظلال القرآن»، با دیدی ایجابی و بدون هرگونه نقد جدی، نگریسته شده و مبانی و گرایش تفسیری وی و دیگر ویژگی‌های اثرگذار و تمایزبخش «في ظلال القرآن» به‌خوبی تبیین نگردیده و همچنان مغفول مانده است. بر این اساس، این پژوهش دو هدف عمده: تحلیل «مبانی» و «روش تفسیری» سید قطب را در تفسیر «في ظلال القرآن» منظور نظر خود داشته است. برای دستیابی به این هدف، نویسنده ابتدا در فصل اول در بخشی کوتاه و به‌اختصار زندگی‌نامه سید قطب را مورد دقت قرار داده تا به عوامل اثرگذار در شخصیت فردی و زندگی اجتماعی وی دست یابد و با دگرگونی شگفت و تحولات نقش‌آفرین در طول زندگی او آشنا شود[۱]‏.

    در فصل دوم، قواعد و مبانی تفسیری در «في ظلال القرآن» در ضمن سه قاعده مطرح شده است؛ به‌عنوان مثال سید قطب – با توجه به اهداف و مقاصدی که در نگارش «في ظلال القرآن» دنبال می‌نموده - یکی از قواعد و معیارهای اصلی خود را حرکت در چهارچوب و محدوده نصوص قرآن قرار داده و تلاش نموده است تا از آن محدوده خارج نگردد[۲]‏.

    در فصل سوم، روش تفسیری سید قطب در «في ظلال القرآن» مطرح شده است. روش عمومی مفسر در «في ظلال القرآن»، یک رویه مستمر و ثابت است که در قالب مراحل و گام‌هایی منطقی در تفسیر هر سوره نمایان می‌شود. گام‌های مختلف و پی‌درپی این روش چنین است: بیان مقدمه و سرآغاز برای هر سوره؛ تقسیم هر سوره به چند درس؛ تقسیم هر درس به بخش‌های کوچک‌تر و تفسیر یک آیه[۳]‏.

    گرایش‌های تفسیری سید قطب، واژه‌های الگوپرداز (حاکمیت، جاهلیت و جهاد) و علوم قرآن در «في ظلال القرآن»، عناوین دیگر بخش‌های کتاب است.

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ص2
    2. ر.ک: متن کتاب، ص95
    3. ر.ک: همان، ص247-246

    منابع مقاله

    پیشگفتار و متن کتاب.

    وابسته‌ها