تحریم النرد و الشطرنج و الملاهي

    از ویکی‌نور
    تحریم النرد و الشطرنج و الملاهي
    تحریم النرد و الشطرنج و الملاهي
    پدیدآورانآجری، محمد بن حسین (نويسنده) ادریس، محمد سعیدبن عمر (محقق)
    عنوان‌های دیگربحث خاص في الأغاني، و المعازف، و آلات الملاهي
    سال نشر1402ق - 1982م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /آ3ت3 194/9 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تحريم النرد والشطرنج والملاهي اثر ابوبکر محمد بن حسین اجری (متوفی 360ق)، در بیان حرمت بازی با تخته نرد، شطرنج و سایر سرگرمی‌های غیرمجاز.

    زرکلی در «الأعلام» و عمر کحاله در «معجم المؤلفين»، از این کتاب نام برده‌اند[۱]. گویا روش نویسنده در نگارش مطالب این کتاب، آنچنان که محقق در مقدمه بدان اشاره نموده، همانند روشی است که وی در نوشتن دو اثر معروف خود، «الشريعة» و «أخلاق العلماء» پیش گرفته است[۲].

    این کتاب، به دلیل اهمیت و اعتبار آن، جزو منابع و مصادر علما و نویسندگان بزرگی همچون ذهبی در «کتاب الکبائر»، ابن حجر هیثمی در «الزواجر عن اقتراف الکبائر» و سخاوی در «عمدة المحتج في حکم الشطرنج» قرار گرفته است. هر سه این نویسندگان، روایت ابوهریره: «إذا ممرتم بهؤلاء الذين يلعبون الأزلام والشطرنج والنرد فلا تسلموا علیهم...» (اگر از کنار کسانی که تاس، شطرنج و تخته نرد بازی می‌کنند، گذشتید، به آنها سلام نکنید...) را از این کتاب نقل و به سند آن، اشاره کرده‌اند[۳].

    نویسنده در مقدمه کتاب، به بیان انگیزه خود از نگارش آن اشاره کرده و دلیل آن را، سؤالی که از وی درباره حکم بازی با تخته نرد، شطرنج و سایر آلات و وسایل سرگرمی، پرسیده شده عنوان نموده و بیان داشته است که در پاسخ به این سؤال، اقدام به تحریر اثر حاضر، نموده است. همچنین در این مقدمه، به احادیث مربوط به غنا نیز اشاره کرده و ذکر نموده که پیرامون تحریم استماع غنا و خرید و فروش وسایل مربوط به آن، کتب مستقلی را تألیف کرده است[۴].

    وی مطالب کتاب خویش را به نه باب، تقسیم نموده است. در باب نخست، تحت عنوان «باب: ذکر ما یجوز أن یلهو به المسلم وماسواه باطل» (ذکر کارهایی که برای تفریح مسلمان جایز بوده و غیر آن باطل است)، به بیان سرگرمی‌های حلال و مجاز پرداخته و به احادیثی در این مورد، مانند حدیث عقبه بن نافع درباره تیراندازی با کمان، استناد نموده و باب دوم را به احادیث نهی از بازی با تخته نرد و بیان شدت مجازات کسانی که آن را بازی می‌کنند، اختصاص داده است. در سایر ابواب کتاب نیز حکم سایر سرگرمی‌های غیرمجاز، مانند قمار، کبوتربازی و... بیان شده است[۵].

    پانویس

    1. مقدمه محقق، ص40
    2. همان، ص41
    3. همان
    4. همان، ص42
    5. همان، ص43- 44

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها