تجلیات الهیه

    از ویکی‌نور
    تجلیات الهیه
    تجلیات الهیه
    پدیدآورانجهانی‌ پور، یاسر (نويسنده)

    خمینی‌، روح الله، رهبر انقلاب و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران (نويسنده) ابن عربی، محمد بن علی (نويسنده)

    قیصری، داود بن محمود (نويسنده)
    عنوان‌های دیگربررسی و تحلیل تعلیقات امام خمینی رحمه‌الله بر شرح فصوص الحکم قیصری ** شرح فصوص الحکم. حاشیه ** فصوص الحکم. شرح ** نعلیقات علی شرح فصوص الحکم و مصباح الانس. شرح
    ناشرمؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره). مؤسسه چاپ و نشر عروج
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1401ش
    چاپ1
    شابک978-964-212-582-1
    موضوعخمینی، روح الله، رهبر انقلاب و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، 1279 - 1368. تعلیقا‌ت‌ علی‌ شرح‌ فصوص‌ الحکم‌ و مصبا‌ح‌ الانس‌ -- نقد و تفسیر - ابن عربی، محمد بن علی، 560 - 638ق. فصوص الحکم - نقد و تفسیر - قیصری، داود بن محمود، - 751ق. شرح فصوص الحکم - نقد و تفسیر - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانفارسی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    60273323ف2الف 283 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تجلیات الهیه، بررسی و تحلیل تعلیقات امام خمینی بر شرح فصوص الحکم قیصری، نوشته یاسر جهانی‌پور است. او در این اثر دو جلدی، تعلیقه‌های امام خمینی را بر شرحی که داود قیصری از کتاب «فصوص الحکم» ابن عربی انجام داده، ترجمه و شرح کرده است.

    امام خمینی، شرح داود قیصری را - که یکی از مهم‌ترین شرح‌ها بر متن فصوص است - حاشیه‌های نقادانه زده است. این نقدها چون در ضمن حواشی امام بوده و خالی از هرگونه شرح و تفصیل است، به بررسی و تفسیر نیاز دارند. امام خمینی بر این کتاب، 229 تعلیقه تحریر نموده که 150 تعلیقه از آن‌ها «شرح» بوده و تعداد 79 تعلیقه دیگر «نقد» است که در برخی موارد، توضیح تازه‌ای از امام خمینی ذیل مطلب شارح یا ماتن را در بر دارد؛ زیرا به باور ایشان کلام ابن عربی به‌درستی فهم نشده است.

    از مجموع تعلیقه‌هایی که متضمن شرح است، تعداد 77 تعلیقه مربوط به شرح کلمات شیخ اکبر محیی‌الدین است که با کسر این تعداد از مجموع شرح‌ها، تعلیقه‌های شرح‌های مربوط به کلام قیصری در مجموع بیشتر از شرح کلمات او است؛ کمااینکه از مجموع نقدهای وارده، فقط سه تعلیقه در نقد کلمات ابن عربی است. تعلیقه‌های امام خمینی تا «فص حكمة جلالية في كلمة يحيوية»، نگاشته شده بوده و مابقی، بدون تعلیقه مانده است که علت آن مشخص نیست.

    امام خمینی در تعلیقه‌های فصوص الحکم، به‌مناسبت بحث، به کلمات استاد خود آیت‌الله شاه‌آبادی اشاره و برخی را نقد و از برخی به‌عنوان مؤید قول خود استفاده نموده است که مجموع آنها چهارده تعلیقه است. نکته دیگر، آنکه امام خمینی ضمن بیان تعلیقه‌ها، به کتاب‌های دیگر خود به‌مناسبت بحث ارجاع نموده است؛ از جمله، به کتاب مهم خود در عرفان نظری، یعنی «مصباح الهداية إلی الخلافة و الولاية» اشاره نموده و توضیح مفصل‌تر و کامل‌تر در خصوص برخی از تعلیقه‌ها را به آن کتاب واگذاشته است.

    برخی از این تعلیقه‌ها مطالب کاملا نو و تازه‌ای دارند که ویژه امام خمینی است. مبحث‌های ایشان درباره «اسم‌های مستأثر» و مظاهر آن در عوالم خلق، نمونه‌ای از آن‌ها است. همچنین، مبحث‌هایی در مسئله جعل و جاعل و تعلق جعل به ماهیت در آرای دقیق عرفانی در این شمارند که در این خصوص، نقدهایی نیز به استاد خود داشته است.

    یاسر جهانی‌پور در این تحقیق، هر 229 تعلیقه را به روش کتابخانه‌ای شرح نموده است. بخش عمده‌ای از تعلیقه‌ها شرح کامل داده شده است تا به فهم خواننده اهل فن کمک کند. او کار شرح برخی از تعلیقه‌های بسیار سنگین امام خمینی را - که مجمل و مختصر بوده‌اند - بسیار دشوار می‌داند، به‌گونه‌ای که کشف رازهای آن‌ها برای وی زمان‌بر بوده است؛ به‌ویژه آنکه رجوع به منبع‌های دیگر چندان فایده‌ای برایش در بر نداشته است.

    در این اثر، از نسخه کامل، دقیق و تصحیح‌شده «مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی» بهره ‌برده شده است. نویسنده در صورت‌بندی کتابش، متن «شرح فصوص الحکم»، تعلیقه امام خمینی و در آخر، ترجمه تعلیقه‌ را در پی هم آورده است. سپس، تعلیقه‌ها را در یک یا چند مرحله شرح داده است. او برای پرهیز از تکرار، در جاهایی که برخی تعلیقه‌ها به‌لحاظ مضمون مانند یکدیگر بوده‌اند و یا همدیگر را پوشش داده و مکمل همند، یک تعلیقه را شرح کرده و تعلیقه دیگر را به آن ارجاع داده است.

    جهانی‌پور در پاورقی‌ها علاوه بر نشانی منابع، برخی مطلب‌های مهمی را که در آثار عارفان، به‌ویژه امام خمینی دیده، آورده است و در شرح تعلیقه‌ها، از منبع‌های کلاسیک اصیل بهره ‌جسته است. او، شرح خود را به‌اختصار و اجمال نوشته است تا خواننده، خود تلاش کرده و به فهم نکته‌های آن برسد.

    نویسنده تلاش کرده است که با رجوع به آثار امام خمینی، فهم دقیقی از مطالب عرفانی بیابد و به کشف نظریه‌های تازه و ابداعی و تطبیق میان باورهای عرفانی امام خمینی و دیگر عارفان با رجوع به آثار معتبر و اصیل عرفان دست یابد. در مجموع، این اثر، به‌سان یک دائرةالمعارف عرفانی شده است که در آن از ذات خداوند تا انسان کامل و عوالم وجود بحث می‌شود[۱]‏.

    جهانی‌پور در مقدمه‌اش گزارشی از محیی‌الدین عربی (560-638ق)، داود قیصری (متوفی 751ق)، روح‌الله خمینی (1368-1281ش) و آرا و آثار آنان داده است[۲]. فهرست منابع، پایان‌بخش کتاب است.‏

    پانویس

    1. ر.ک: پیشگفتار، ج1، ص68-64
    2. ر.ک: همان، ص63-1

    منابع مقاله

    پیشگفتار شارح.


    وابسته‌ها