تاريخ امامان شيعه

    از ویکی‌نور
    تاريخ امامان شيعه
    تاريخ امامان شيعه
    پدیدآوراناحمدی، حمید (نويسنده)
    ناشردفتر نشر معارف
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1389ش
    چاپ5
    شابک978-964-531-073-6
    موضوعائمه اثناعشر - سرگذشت‌نامه - اسلام - تاریخ - از آغاز تا قرن 5ق. - امامت - بررسی و شناخت - شیعه - تاریخ - از آغاز تا قرن 5ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /‎‏الف‎‏3‎‏ت‎‏2 239/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تاریخ امامان شیعه اثر حمید احمدی، پژوهشی است پیرامون تاریخ ائمه شیعه(ع)، از ابتدای امامت امام علی(ع) تا آغاز غیبت امام عصر(عج) و تشکیل برخی از حکومت‌های شیعی در طول تاریخ.

    پس از افزایش عناوین دروس معارف اسلامی به 16 عنوان و تأکید مرکز برنامه‌ریزی و تدوین متون درسی بر تعدد متن درسی در هر یک از عناوین، اثر حاضر، دومین کتاب در حوزه تاریخ امامت و تشیع است. نویسنده در این کتاب، تلاش کرده است با عنایت به رهیافت کلامی- تاریخی، به بحث از امامت، شئون و مراتب امام و دلایل و شواهد امامت امامان(ع) و نیز اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دوران زندگانی هر یک از عترت پیامبر(ص) و وضعیت تشیع در سده‌های نخستین[۱]، در هفت فصل و یک ضمیمه، به شرح ذیل بپردازد: فصل یکم، به مبانی و کلیات اختصاص یافته و مباحثی همچون تاریخ امامت، منابع و متون تاریخ‌نگاری امامان شیعه و تاریخ تشیع، امامت و ولایت در مکتب تشیع، تعریف امامت، شئون و مراتب امامت، خلافت در اندیشه اهل سنت، تمایز اندیشه شیاسی تشیع از تسنن و تأخر نظریه سیاسی از عمل سیاسی، در آن مطرح شده است[۲].

    امامت در اسلام، پیشینه‌ای به درازای تاریخ اسلام دارد. بر اساس آموزه‌های دین اسلام و قرآن کریم، امامت از مقام رفیع نبوت جدا نبوده و پیامبران افزون بر دارا بودن مقام نبوت، مقام و مسئولیت امامت نیز داشته‌اند و امامت به معنای زعامت و رهبری جامعه، از شئون پیامبر اسلام نیز هست. در اندیشه اسلامی، امامت مسأله جانشینی پیامبر(ص) در امر دین است. ازاین‌رو، پیامبر(ص) ابتدای رسالت خویش، در موقعیت‌های مناسب به طرح اندیشه امامت و معرفی مصداق آن می‌پرداخت؛ چنانکه به کرات از راویان و مورخان حکایت شده و در متون اهل سنت و شیعه نیز به وفور روایاتی مستند از این قضایا نقل گردیده است که در فصل دوم، به مواردی از آن پرداخته شده است[۳].

    امام علی(ع) در مصدر حاکمیت، عصر پایداری و مقاومت، پایه‌گذاری نهضت فرهنگی و تکوین هویت حقوقی شیعه، عصر تکثر و سازماندهی شیعه و عصر جدید در حیات شیعه، عنوان سایر فصل‌های کتاب می‌باشد.

    در پایان کتاب، تاریخ تشیع، از عصر امامت تا غیبت و تشکیل دولت‌های فاطمیان، آل‌حمدان، علویان در شمال و آل‌بویه، به عنوان ضمیمه، افزوده شده است[۴].


    پانویس

    1. ر.ک: سخن مرکز، ص6
    2. متن کتاب، ص24- 45
    3. متن کتاب، ص49
    4. همان، ص261- 268

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها