بیهقی، محمد بن احمد

از ویکی‌نور
ابوالعلاء بهشتی، علاءالدین محمد بن احمد بیهقی اسفراینی ‌
NUR00000.jpg
نام کاملمحمد بن احمد بیهقی اسفراینی؛
نام‌های دیگرابوالعلاء بهشتی، علاءالدین محمد بن احمد بیهقی اسفراینی؛ احمد بن محمد، محمد بن محمد؛
لقبفخر خراسان، علاءالدین؛
تخلصابوالعلاء بهشتی؛
نسباسفراینی؛
نام پدراحمد بیهقی اسفراینی؛
محل تولدایران؛
محل زندگیایران؛
رحلتد749ق؛
دیناسلام؛
مذهب‌ شیعه؛
پیشهفقیه، ریاضی‌دان؛
اطلاعات علمی
درجه علمیفقیه، ریاضی‌دان؛
مشایخ
معاصرینامیر ابوالرضا شیخ محمد بن امیر منصور ناصرالدین اقبوقا بتكچی اسفراینی؛
برخی آثار1- تفرید الاعتماد فی شرح تجرید الاعتقاد، 2- رسالة فی الحساب و الجبر و المقابلة؛

اَبوالْعَلاءِ بِهِشْتی، علاءالدین محمد بن احمد بیهقی اسفراینی، معروف به فخر خراسان (د 749 ق / 1348 م)، فقیه و ریاضی‌دان. از علمای امامی قرن هشتم


نام، لقب

نام او را احمد بن محمد و محمد بن محمد و لقبش را شمس‌الدین و فخرالدین نیز گفته‌اند.


دوران زندگانی

از سرگذشت او آگاهی نداریم و دربارۀ دوران زندگانی او نیز میان محققان اختلاف‌نظر شدید دیده می‌شود. برخی او را متعلق به سده‌های 9 و 10 ق / 15 و 16 م شمرده‌اند.


مذهب

دربارۀ ابوالعلاء بهشتی پژوهش چندانی صورت نگرفته است. از شرحی كه خود وی بر كتاب تجرید الاعتقاد خواجه نصیرالدین طوسی نوشته، معلوم می‌شود كه شیعۀ امامی بوده است. وی در دیباچۀ این شرح از نظام‌الملة والدین امیر ابوالرضا شیخ محمد بن امیر منصور ناصرالدین اقبوقا بتكچی اسفراینی ـ كه ظاهراً در آن دوران حاكم این شهر بوده است ـ یاد می‌كند.


آثار

1.رسالة فی الحساب و الجبر و المقابلة.

این رساله شامل دو مقاله، یكی در حساب و دیگری در جبر و مقابله است.

هدف ابوالعلاء از تألیف این رساله، بیشتر رفع نیاز فقیهان در مسائل مربوط به ارث و غیر آن بوده است. مؤلف در دیباچه گوید: این رساله شامل حداقل مطالبی است كه فقیه باید از حساب و جبر و مقابله بداند. به همین مناسبت، این رساله، ما لا بد للفقیه فی الحساب و الجبر و المقابلة نیز نامیده شده است. برخی به خطا این دو عنوان را متعلق به دو رسالۀ مستقل از یكدیگر شمرده‌اند. این اثر به نام رسالۀ بهشتیه نیز خوانده شده است. ملك محمد بن سلطان حسین اصفهانی (سدۀ 10 ق) شرحی به زبان عربی بر این رساله نوشته است.

شماری از نسخه‌های خطی این رساله در كتابخانه‌های شمارۀ 1 مجلس شورای اسلامی، آستان قدس، دانشكدۀ ادبیات تهران و دانشكدۀ الهیات تهران نگهداری می‌شود.

2.الفوائد الخراسانیة فی شرح الفرائض السراجیة.

الفرائض السراجیة تألیف سراج‌الدین محمد بن محمود بن عبدالرشید سجاوندی حنفی (سدۀ 6 ق / 12 م) كتابی مشهور در تقسیم ارث است و شرح‌های بسیار بر آن نوشته شده است. برخی از نسخه‌های خطی شرح ابوالعلاء در ایندیا افیس، اوپسالا، پترزبورگ و قاهره نگهداری می‌شود.


3.شرح القصیدة الطنطرانیة. این قصیده از احمد بن عبدالرزاق طنطرانی است و در ستایش نظام‌الملك سروده است. نسخه‌های خطی این شرح در برلین و پاریس نگهداری می‌شود.


4.المآب فی شرح الآداب. این اثر در شرح آداب البحث محمد بن اشرف حسینی سمرقندی نوشته شده است. برخی از نسخه‌های خطی آن در آستان قدس، برلین، پاریس و لیدن نگهداری می‌شود.


5.تفرید الاعتماد فی شرح تجرید الاعتقاد.

ابوالعلاء این شرح را در ربیع‌الاول 741 ق / 1340 م در اسفراین به پایان رسانده است. نسخه‌هایی از این شرح در كتابخانه‌های مجلس و آستان قدس نگهداری می‌شود.[۱]. ‌

پانویس

  1. مولوی، محمدعلی، ‌ج6، ص7

منابع مقاله

مولوی، محمدعلی، دائر‌ه‌المعارف بزرگ اسلامی زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائر‌ه‌المعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1377.

وابسته‌ها