بوارق الحقائق؛ تجلي الأسرار الروحية من وراء حجب المشاهد القدسية

    از ویکی‌نور
    بوارق الحقائق (تجلي الأسرار الروحية من وراء حجب المشاهد القدسية)
    بوارق الحقائق؛ تجلي الأسرار الروحية من وراء حجب المشاهد القدسية
    پدیدآورانرواس، محمدمهدی بن علی (نويسنده) مزیدی، احمد فرید (محقق)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1427ق - 2006م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعشعر عرفانی - قرن 13ق. - عرفان - متون قدیمی تا قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ر‎‏9‎‏ب‎‏9 284/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    بوارق الحقائق؛ تجلي الأسرار الروحية من وراء حجب المشاهد القدسية ، تألیف محمدمهدی بهاء‌الدین صیادی روّاس (متوفی 1287ق)، شرح وقایع سفر و ملاقات‌های روحانی او از عراق تا مصر است که با تحقیق و تعلیق احمد فرید مزیدی منتشر شده ا ست.

    کتاب با مقدمه محقق و پس از آن شرح‌ حال مختصر روّاس و آثارش با استناد به «معجم المؤلفين» کحاله آغاز شده است[۱]‏.

    نویسنده به مقصد دمشق سفر را آغاز کرده و در مسیر، وسوسه شیطانی به سراغش می‌آید که علم و فنون مختلف را اظهار کن و بر کرسی افاده منطق، نحو، فقه و تفسیر بنشین که مانند تو در این زمان نیست. پس از آن به مردی اعرابی برخورد می‌کند و سؤال و جواب‌هایی بین آنها رد و بدل می‌شود. اعرابی، روّاس را از شیطان و وسوسه‌های نفسش برحذر می‌دارد و به‌ناگاه از چشم او پنهان می‌شود. به اعتقاد نویسنده، روح احمد کبیر رفاعی بر او تجلی یافته است[۲]‏.

    «دوما»، شهری مابین کوفه و نجف است که نویسنده در آنجا پس از اقامه نماز در مسجد جامع آن، با خطیب قریه برخورد کرده و سؤال و جواب‌هایی بین آنها رد و بدل می‌شود؛ از جمله درباره ابن تیمیه حنبلی و مخالفت وی با علمای مذاهب سه‌گانه شافعی، حنفی، مالکی و حتی برخی از علمای حنبلی، در اصول، مباحثی مطرح می‌گردد[۳].‏

    نویسنده عبارات و ارشادات رفاعی را در لابه‌لای مطالب کتاب ذکر کرده است؛ از جمله از وی نقل می‌کند که در یکی از مجالسش ‌گفته است: ای سالک! بین خود و خدای خویش، نفس خود را کاوش کن؛ اگر برای نفس خود بهره‌ای بالاتر از بهره استادت دیدی، بر نفس خویش گریه کن؛ چراکه ارتباطت قطع شده است و اگر در نزد خویش چیزی را ارزشمندتر از حقایق و معانی دیدی، بر صدق خویش اشک بریز؛ چراکه کذابی و اگر در نزد خود مطلوبی را بالاتر از نبی(ص) یافتی، بر ایمان خویش نوحه‌سرایی کن؛ چراکه تو منافقی و اگر فعلی را بالاتر از فعل پروردگارت مشاهده کردی، بر توحید خویش شیون و زاری کن؛ چراکه تو مشرکی[۴]‏.

    رواس با رسیدن به مصر، وارد جامع الازهر می‌شود و پس از ادای نماز تحیت مسجد و توقف کوتاه در مسجد، به‌سرعت به زیارت امام حسین(ع) در مقام رأس الحسین(ع) می‌رود[۵]‏.

    محقق اثر این کتاب را از روی نسخه خطی دارالکتب المصریه و یک نسخه که پیش از این به طبع رسیده، مورد تحقیق قرار داده است. او پس از تصحیح و ضبط نص، به استخراج احادیث وارده در نص پرداخته و شهرهایی را که شیخ به آنها مهاجرت کرده، در پانوشت معرفی کرده است[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص5-8
    2. ر.ک: متن کتاب، ص18
    3. ر.ک: همان، ص19
    4. ر.ک: همان، ص79
    5. ر.ک: مقدمه، ص202
    6. ر.ک: مقدمه، ص4

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.



    وابسته‌ها