بنیان مرصوص امام خمینی(قدس‌سره) در بنیان و بنان حضرت آیت‌الله جوادی آملی

    از ویکی‌نور
    بنیان مرصوص امام خمینی در بنیان و بنان
    بنیان مرصوص امام خمینی(قدس‌سره) در بنیان و بنان حضرت آیت‌الله جوادی آملی
    پدیدآورانآیت‌الله جوادی آملی (نویسنده) شاهجویی، محمدامین (گردآوری و تنظیم)
    ناشراسراء
    مکان نشرقم
    سال نشر1381
    موضوعخمینی، روح‌الله رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران -۱۲۷۹، -۱۳۶۸ --ایران--تاریخ - انقلاب اسلامی
    کد کنگره
    ‏۱۵۷۶DSR/ج۹ب۹ ۱

    بنیان مرصوص امام خمینی(قدس‌سره) در بنیان و بنان حضرت آیت‌الله جوادی آملی برگرفته از آثار آیت‌الله جوادی آملی

    امام خمینی بی شک یکی از شخصیت‌هایی است که در تاریخ جلوه بسیاری دارد و در ذهن بشر بعثت انبیا و امامت اوصیا را زنده کرده است. اساس حرکت عظیم و نهضت بی نظیر او در مسیر آزادسازی اندیشه دینی و تفکر قرآنی بوده است.

    آیت‌الله جوادی آملی را می‌توان نمود اندیشه‌ای حضرت امام خمینی(ره) معرفی کرد و برای شناخت آن امام بزرگ چه راهی از این نزدیک تر که امام را از نگاه حضرت آیت‌الله جوادی آملی بشناسیم. بدین منظور نشر اسراء مطالبی که حضرت آیت‌الله جوادی آملی در مورد حضرت امام در طی 1359 تا 1375 بیان نمودند را جمع‌آوری کرده و در این اثر در بیست و چهار فصل دسته‌بندی کرده است.

    آیت‌الله جوادی آملی پس از تایید مطالب این اثر مقدمه‌ای نیز بر این کتاب نگاشته‌اند.

    در این مقدمه آمده است: از بزرگ‌ترین نایبان امامان معصوم، امام خمینی است که محور تمام رفتار،گفتار، کردار و قیام و قعود وی با حسن فعلی و حسن فاعلی عادلانه همراه بوده و همان گونه که هر کدام از امامان مظهر اسمی از اسماء الهی در مقام ظهورند هر کدام از نایبان آنان نیز نیابت شخصی از اشخاص آن ذوات نورانی را دارند، هر چند در مقام نیابت کبرا، نایب همه آن ذوات نورانی اند.

    این اثر ارزشمند در بیست و چهار فصل نظرات آیت‌الله جوادی آملی را در مورد حضرت امام طبقه بندی کرده است. در این 24 فصل مطالب مختلفی از شخصیتی حضرت امام(ره) و انقلاب بزرگ حضرت امام خمینی و مبانی فکری و علمی ایشان مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

    در سراسر این اثر می‌توان اظهار تواضع و ارادت حضرت آیت‌الله جوادی آملی را دید. در برخی از این فصول به شخصیت حضرت امام پرداخته‌اند و در برخی به آثار و نحوه عملکرد حضرت امام خمینی.گاهی شخصیت علمی امام بزرگ بررسی شده است و گاهی شخصیت سیاسی و اجتماعی ایشان و در برخی از فصول به شخصیت عرفانی آن بزرگمرد پرداخته شده است. در کل این اثر شناختی دقیق از امام خمینی(ره) را در مقابل مخاطبان و تشنگان شناخت حضرت امام قرار می‌دهد.

    مبانی انقلاب اسلامی از دیدگاه قرآن، سیره‌ی علمی و عملی امام خمینی(ره)، مصاف عقل و عشق در شخصیت ممتاز امام خمینی(ره)، امام خمینی(ره)رهرو خستگی ناپذیر وادی عشق، امام خمینی(ره) قهرمان اسفار اربعه، فرشته خویی امام خمینی(ره)، لطایفی از سوره مبارکه‌ی حمد، معراج سالکان از منظر امام عارفان، هماهنگی تعلیم و تزکیه از دیدگاه امام خمینی(ره)، اقتدار ملکوتی امام خمینی(ره)در ایفای تعهد فرهنگی عالمان راستین، امام رحیل وارث ابراهیم خلیل(ع)،تأثیر نهضت سید الشهدا بر انقلاب اسلامی ایران، ارکان انقلاب اسلامی و ره توشه‌ی امام خمینی(ره)، نوآوری‌های فقهی امام خمینی(ره)،امام خمینی و حج ابراهیمی، عناصر محوری پیام امام خمینی به رهبر شوروی سابق، سفرنامه‌ی نور توحید در ظلمت الحاد، حکومت اسلامی برترین نعمت الهی، فلسفه و اهداف حکومت اسلامی، راه تداوم انقلاب اسلامی، شرائط و خصوصیات خط امام خمینی(ره)، وظائف رهروان راستین آن حضرت، یادگار و حافظ اسرار امام راحل(ره)، سیری در وصیت نامه امام خمینی(ره)، توصیه به ثقلین؛ عصاره‌ی وصیت امام خمینی(ره).

    آیت‌الله جوادی آملی در تحلیل برخی از عناصر محوری نهضت امام راحل این نکات را ارائه می‌کنند:

    1- امام برای هدم جاهلیت طاغوت و کشف نقاب از چهره ملکوتی اسلام ناب محمدی چهار عنصر اساسی انقلاب را که به مثابه ارکان چهارگانه بنیان مرصوص اسلامی است به خوبی شناخت و به آنها ایمان آورد و شرایط تحقق آنها را تحصیلی دانست.

    هدف امام راحل جز رضای خدا و احیای کلمه علیای الهی نبود، زیرا رسول اکرم(ص) چنین فرمود که هر فردی از امت اسلامی اگر همت روزانه و اهتمام هر بامدادش غیر خداوند باشد، از خدا بیگانه است وچنین شخصی الهی نمی‌اندیشد. اهتمام به امور مسلمین ایران و غیر ایران مهم‌ترین مشاغل فکری آن حضرت بود چرا که طبق فرمایش پیامبر هر کس برای حلّ دشواری‌های جامعه اسلامی یا آحاد آن همت نورزد از قلمرو مسلمانان بیرون است و اسلام او کامل نیست.

    حفظ استقلال و عزّت در برابر دولت طغیانگر و حاکم جبار داخلی و خارجی از ویژگی‌های امام خمینی بود، چون رسول گرامی اسلام فرمودند: هر کس در برابر ظلم اظهار مذلتّ کند و با طوع و رغبت در برابر ستم تسلم گردد، از خاندان عصمت و طهارت بیگانه است، چون آن ذوات نورانی مثل اعلای عزّت خواهی و ستم ستیزی اند. یکی از عناوین کتاب سیری در وصیت نامه امام خمینی است. به نظر آیت‌الله جوادی آملی در نظام هستی که اساس آن برحق و صدق استوار است، گفتار و نوشتاری از تأثیر برخوردار است که از حق و صدق بهره‌مند باشد. وصیت عهد شخص زنده و سالم با مولای خویش است که دیگران را نیز به آن عهد دعوت می‌کند. وجود مبارک رسول‌الله(ص) بر همین اساس وصیت کرد و مهم‌ترین وصیت ایشان ثقلین است.حضرت امام، امت را به حفظ نظام اسلامی و وحدت فرا خوانده‌اند؛ اما در سایه قرآن وعترت. چنان که به ما درباره حفظ مرزهای اسلامی و حضور در صحنه سیاست اسلامی وصیت کرده است. رمز پیروزی انقلاب اسلامی همان راز بقای آن است و مهم‌ترین عامل ظفرمندی، دو رکن است: اول انگیزه الهی داشتن و دوم متحد بودن.

    یکی دیگر از فصول این کتاب به نوآوری‌های فقهی امام اختصاص دارد.نویسنده تصریح می‌کند که نوآوری امام در فقه اصغر در این نیست که ایشان مسائل فقهی را خوب استنباط کردند بلکه آن بزرگوار با تحول فکری و انقلاب فرهنگی خود به این امور همت گماشتند: برپایی پایگاه کلامی و استوار کردن اساس فقه بر این پایگاه عمیق فکری؛ لازم و ضروری دانستن اجرای احکام فقهی در زمان غیبت معصوم مانند زمان حضور؛ تقسیم شرایط ولایت و رهبری به حصولی و تحصیلی؛ تبدیل رابطه بین مردم و مرجع به رابطه امام و امت؛ امامت فقیه را جانشینی معصوم دانستن.[۱]


    پانویس

    1. ر.ک: بی‌نام، ص84-85

    منابع مقاله

    بی‌نام، طوبی اندیشه (سطح دوم)، سیر مطالعاتی اندیشه‌های حضرت امام خمینی(ره)

    وابسته‌ها