ایران و اقوام آریایی استپ‌ها: از دیدگاه باستان‌شناسی و تاریخ

    از ویکی‌نور
    ایران و اقوام آریایی استپ‌ها: از دیدگاه باستان‌شناسی و تاریخ
    ایران و اقوام آریایی استپ‌ها: از دیدگاه باستان‌شناسی و تاریخ
    پدیدآورانامیر رضا (نویسنده)
    ناشرنشر گستره
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۳۹۷ش
    شابک978-600-6069-00-5
    کد کنگره

    ایران و اقوام آریایی استپ‌ها: از دیدگاه باستان‌شناسی و تاریخ تألیف امیر رضا، بررسی جریان حوادث تاریخی و عواقب آن، برای انسان که سازنده‌ی حوادث تاریخی است و آن را به شکل‌های مختلف تکرار می‌کند، یادآوری آموزنده‌ای است و با در نظر گیری تغییرات جامعه، ارزیابی جدید از سنت‌ها را ممکن می سازد، و شناخت ریشه‌های فرهنگ ملی، به صورت تکیه گاه مستحکمی در برابر مظاهر سطحی فرهنگ ها و تمدن‌های بیگانه ظاهر می‌شود.

    ساختار

    کتاب از سه بخش تشکیل شده است، فهرست عناوین اصلی کتاب از این قرار است. بخش اول: تاریخ و فرهنگ ایران

    فصل اول: جغرافیای ایران

    فصل دوم: عصر روستاها

    فصل سوم: شکل‌گیری دولت در ایران

    فصل چهارم: ایران و اولین امپراطوری‌های بین النهرین

    فصل پنجم: عیلام

    فصل ششم: فرهنگ‌های ایران - بیرونی

    فصل هفتم: اقوام آریایی در ایران

    بخش دوم: اقوام آریایی استپ ها

    فصل 1: نخستین فرهنگ‌های استپ ها

    فصل 2: فرهنگ‌های عصر آهن استپ ها

    فصل 3: فرهنگ‌های سکیت - سیبریه

    بخش سوم: همسایگان

    گزارش کتاب

    باستان‌شناسی، کوششی است برای یافتن علل تفاوت‌ها، همانندی‌ها، و تغییرات در داخل مناطق و بین آن ها، ولی تاریخ، اغلب تحقیق وقایع است تا اعمال توضیح. گروهی از عوامل سازنده‌ی تاریخ مانند مذهب، بازرگانی، جنگ و ابداع صنایع را جامعه به وجود می‌آورد، و بعضی مانند امکانات طبیعی محیط یا محدودیت‌های آن، از عوامل خارجی به شمار می‌آیند. محیط جغرافیایی با چشم‌اندازهای خاص در ترکیب شرایط زیست، روان، فکر انسان و گونه‌های هنر او مؤثر است. ایران منطقه‌ای وسیع، با رشته کوه‌های مرتفع، دره‌های عمیق، رودخانه‌ها و دشت‌های مسطح حاصلخیز و کویرهای گسترده است. این جغرافیای متنوع در عین وحدت، گوناگونی وسیعی به فرهنگ ایران بخشیده است که مشابه تجزیه نور در منشور، که هر یک از نورها یکی از اجزاء نور کلی است.

    در یک فضای مه آلود، تضعیف شدت رنگ ها توهم فاصله‌ی بیشتر از واقعیت را بین بیننده و اشیاء به وجود می‌آورد. ضمنا تار شدن کناره‌ی اشیاء، حجم آن را نمایان می سازد. در صورتی که جو شفاف و نور شدید خورشید ایران که شکل ها را به وضوح در مقابل دید قرار می‌دهند، اشیاء را نزدیک به نظر می‌آورد و به جای حجم آن ها، شکل اشیاء را تأکید می‌کند.

    بررسی جریان حوادث تاریخی و عواقب آن، برای انسان که سازنده‌ی حوادث تاریخی است و آن را به شکل‌های مختلف تکرار می‌کند، یادآوری آموزنده‌ای است و با در نظر گیری تغییرات جامعه، ارزیابی جدیدی از سنت‌ها را ممکن می سازد، و شناخت ریشه‌های فرهنگ ملی، به صورت تکیه گاه مستحکمی در برابر مظاهر سطحی فرهنگ ها و تمدن‌های بیگانه ظاهر می‌شود.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها