ایران در دوره پهلوی با تأکید بر نقش و جایگاه رزم آرا

    از ویکی‌نور
    ایران در دوره پهلوی با تأکید بر نقش و جایگاه رزم آرا
    ایران در دوره پهلوی با تأکید بر نقش و جایگاه رزم آرا
    پدیدآورانخسروی، جمال (نویسنده)

    امین پور، صالح (نویسنده)

    ساجدی، عبدالله (نویسنده)
    ناشرندای تاریخ
    مکان نشرتهران
    سال نشر۱۳۹۸ش
    کد کنگره
    ‏DSR۱۴۸۶/ر۴خ۵ ۱۳۹۸

    ایران در دوره پهلوی با تأکید بر نقش و جایگاه رزم آرا تألیف جمال خسروی - صالح امین پور - عبدالله ساجدی، وقایع دوره معاصر و وضعیت ایران، مقارن روی کار آمدن رزم‌آرا تا پایان کار او را بررسی و تحلیل می‌کند.

    گزارش کتاب

    دوره پرفراز و نشب تاریخ معاصر ایران، صحنه‌ها و عرصه‌های شگرف، رجال با ارج و بی ارج، جنبش‌ها و دگرگونی‌های سیاسی و اجتمایع بسیاری پدید آورده است که از این بابت کمتر دورانی از تاریخ دیرپای کشور ما با آن در خور قیاس است.

    سال‌های میان شهریور 20 تا 32 یکی از پرتنش‌ترین ادوار تاریخی مملکت به شمار می‌رود. به دلیل اهمیت و تأثیرگذاری خاص این برهه از تاریخ کشور، تا کنون اسناد، خاطرات و کتب متعددی درباره آن منتشر شده است. ظهور و سقوط دولت‌های قوام، هژیر، حکیمی و ساعد، در این زمان تا آمدن رزم‌آرا هر کدام نشان دهنده نابسامانی اوضاع سیاسی و اجتماعی این دوره است.

    ایران همزمان با روی کار آمدن رزم‌آرا وضعیت بسیار حساسی داشت. جنگ جهانی دوم و تحولات بین‌المللی جدید، رقابت قدرت‌های بزرگ، وضعیت خاصی را در جهان و منطقه به وجود آورده بود. اشغال ایران توسط نیروهای متفقین و مشکلات ناشی از آن و همچنین بی ثباتی سیاسی و اوضاع ناگوار اجتماعی و اقتصادی باعث شده بود تا نگرانی از گسترش نارضایتی عمومی گسترده، خطر انقلاب اجتماعی، فروپاشی حکومت و تجزیه احتمالی روز به روز تشدید شود. ایجاد دولتی قدرتمند برای جلوگیری از انقلاب اجتمای یک ضرورت اساسی و فوری بود که هم از داخل احساس می‌شد و هم تبدیل به برنامه قدرت‌های خارجی شده بود. در مجموع این شرایط و ضرورت‌های یاد شده باعث روی کارآمدن رزم آرا شد تا از یک سو به عنوان التیامی بر دردها و نابسامانی‌های داخلی باشد و از دیگر سو، نیرویی در راستای تأمین منافع قدرت‌های خارجی.

    این کتاب وقایع این دوره و وضعیت ایران، مقارن روی کار آمدن رزم آرا تا پایان کار او را بررسی و تحلیل می‌کند تا به نتیجه مشخصی جهت پاسخگویی به سؤالاتی برآید که شاید در ذهن خیلی از مخاطبین به مانند نویسندگان این تحقیق در ارتباط با دوره و وقایع مورد نظر وجود داشته است.[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران

    وابسته‌ها