اورمزد و اهریمن: ماجرای دوگانه باوری در عهد باستان

    از ویکی‌نور
    اورمزد و اهریمن: ماجرای دوگانه باوری در عهد باستان
    پرونده:NURاورمزد و اهریمن: ماجرای دوگانه باوری در عهد باستانJ1.jpg
    پدیدآورانگیمن، ژ. دوشن (مؤلف)، باقری، عباس (مترجم)
    ناشرفروزان روز
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1378
    چاپیکم
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL 1580/د۹الف۸

    اورمزد و اهریمن: ماجرای دوگانه باوری در عهد باستان، نوشته ژ. دوشن گیمن با ترجمه عباس باقری، به بررسی اندیشه ثنویت و تقابل خیر و شر در قالب اورمزد و اهریمن در اندیشه ایران باستان می‌پردازد.

    دوشن گیمن از نویسندگان و محققان برجسته در زمینه ادیان ایران باستان است. وی در ضمن نوشته خویش، با نگاهی به تاریخ دین زرتشت، از آغاز تاکنون، تأثیرهای آن را بر دیگر اندیشه‌های دینی و فلسفی و تأثیرپذیری‌اش از آن‌ها را بررسی کرده است. روش او در نگارش این اثر، توصیفی - تحلیلی و با استناد به منابع مهم بوده است. کتاب از نظر ساختار، در ده بخش نگاشته شده است. بخش اول، به تبیین و معرفی آموزه ثنویت در تفکر ادیان ایران باستان اختصاص دارد. نگاهی به خدای اهوره‌مزدا، گرایش به پرستش یکتاپرستانه و قرابت آن با خدایان ودایی، از جمله ورونه، و همچنین خدایان یونانی، مطالب بخش دوم را تشکیل می‌دهند. نویسنده در بخش سوم، دوگانه‌باوری را با نظر به نیروی اهریمن و با نظر به آموزه‌های مربوط به آن بررسی می‌کند. در بخش چهارم، برخی اسطوره‌های مهم دین زرتش، تحلیل و بررسی شده‌اند. نویسنده در بخش پنجم، تحول آموزه دوگانه‌باوری را در دوران پس از اوستا از نظر می‌گذراند و در ششمین بخش، به مهم‌ترین شباهت‌ها و تأثیر و تأثرهای دو دین زرشت و یهود اشاره می‌کند.

    در بخش هفتم، برخورد اندیشه‌های یونانی و ایرانی با یکدیگر بررسی شده است. بخش هشتم، به مسئله دوگانگی و اسطوره‌های مربوط به آن در آیین هرمسی که از مذاهب گنوسی است، اختصاص دارد. نگاهی به دین مزدایی در دوره ساسانی تا دوران معاصر، به‌ویژه پارسیان هند و همچنین بررسی ثنویت، تقابل اهوره‌مزاد و اهریمن در این دوره‌ها مطالب دو بخش آخر، یعنی بخش‌های نهم و دهم را تشکیل می‌دهند[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص 255-256

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها