النقود و المكاييل و الموازين

    از ویکی‌نور
    النقود و المكاييل و الموازين
    النقود و المكاييل و الموازين
    پدیدآورانمناوی، محمد عبدالرؤوف بن تاج العارفين (نويسنده) سامرائی، رجاء محمود (محقق)
    ناشردار الرشيد للنشر
    مکان نشرعراق
    سال نشر1981م
    چاپ1
    موضوعسکه‌های عربی,وزن‌ها و اندازه‌های عربی,سکه‌های اسلامی,پول,سکه شناسی - کشورهای عربی,سکه ها - کشورهای عربی
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    CJ ۳۴۱۰‬/م۸ن۷‬
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    النقود و المكاييل و الموازين، اثر عبدالرئوف بن تاج‌العارفین بن على مناوى (952-1031ق)، کتابی است درباره نقدهای رایج و پیمانه‌ها و میزا‌ن‌ها که با تحقیق رجاء محمود سامرایی، منتشر شده است.

    کتاب با مقدمه‌ای از محقق در شرح حال مؤلف و اشاره به ساختار و محتوای آن، آغاز و مطالب در سه فصل، به شرح زیر، تنظیم شده است:

    در فصل نخست، به بررسی معنای لغوی درهم پرداخته شده و وزن آن نسبت به سایر مقیاس‌ها مانند «مثقال»، «استار»، «دانق»، «حبه» و «اوقیه» مقایسه و بررسی شده است. در این فصل همچنین درباره رطل مصری و درهم شامی و مقدار آنها، بحث شده است[۱].

    در فصل دوم، به بحث پیرامون دراهمی پرداخته شده است که در اصطلاح، به آنها «الدراهم البغلية»، «السود الوفية»، «الطبریة» و «الفتق» گفته می‌شده و همچنین، از درهم‌هایی به نام «الجوارقية» بحث به میان آمده و به بیان این موضوع پرداخته شده است که پول و نقد اعراب در زمان جاهلیت، فقط از جنس طلا و نقره بوده است. وی معتقد است که وزن درهم و دینار در میان اعراب، در زمان جاهلیت، با وزن آنها در زمان اسلام، برابر و مساوی بوده است. ایشان به‌واسطه اوزان و مقیاس‌هایی که بینشان متداول بود، با یکدیگر، معامله می‌کردند؛ به‌عنوان مثال، «رطل» در اصطلاح، دوازده «اوقیه» بوده و «النش» نصف «اوقیه» و «النواة» پنج درهم[۲].

    وی در این فصل همچنین درباره وزن «مثقال» نسبت به «الحبة» بحث نموده و معتقد است که از زمان پیدایش واژه مثقال به‌عنوان یک واحد سنجش اوزان، معنای آن در جاهلیت و اسلام هیچ تفاوتی باهم نداشته است. در این فصل از اوزان سکه‌هایی که در اصطلاح، به آنها «الطبرية»، «البغلية» و «الدرهم الخوارزمي» گفته می‌شد، نیز بحث شده است. همچنین به ضرب سکه در عراق در زمان عبدالملک بن مروان و تغییر نقش آن در زمان حکومت منصور، اشاره شده است. همچنین، از دراهم مکروه و علت کراهت استفاده از آنها، سخن به میان آمده است[۳].

    فصل سوم، به بحث پیرامون نقود اسلامی و نقود رایج در مصر و محاسبه درهم و دینار و...، اختصاص یافته است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص19
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص20
    4. ر.ک: همان، ص21

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها