الكلمات الإسلامية في الحقل القرآني

    از ویکی‌نور
    الكلمات الإسلامية في الحقل القرآني
    الكلمات الإسلامية في الحقل القرآني
    پدیدآورانمکرم، عبدالعال سالم (نويسنده)
    ناشرمؤسسة الرسالة
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1417ق - 1996م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    م۷ت۸ 82/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الکلمات الإسلامیة في الحقل القرآني اثر عبدالعال سالم مکرم، در بررسی برخی از کلمات و واژگانی است که در قرآن کریم، در معانی و مفاهیمی غیر از مفاهیم دوران جاهلیت، به‌کاررفته است.

    در زبان عربی، کلمات و اصطلاحاتی وجود دارد که پس از اسلام، معنا و مدلول آن‌ها تغییریافته و متفاوت با عصر جاهلی، مورداستفاده قرار گرفته‌اند. به‌عنوان‌مثال، اسماءالله تعالی یا صفات او، در اذهان و اصطلاح، معانی و مفاهیمی دارند که برای اهل جاهلیت، معلوم و معروف نبوده و پس از اسلام، الفاظ عبادات مانند «صلاة»، «رکوع»، «سجود»، «تشهد» و... دارای مفاهیم و معانی خاصی شدند که با معنای پیش از آن، متفاوت بوده و بر مدلولاتی غیر از مدلولات عصر جاهلی، تطبیق دارند[۱].

    در یک تقسیم‌بندی کلی، این الفاظ به چهار قسمت زیر تقسیم شده است:

    1. الفاظ و عباراتی که مرتبط با علم کلام بوده و متعلق به اسماءالحسنی خداوند و صفات او است؛
    2. الفاظی که متعلق به عبادات هستند.
    3. الفاظی که به معاملات تعلق دارند.
    4. الفاظ عام و اصطلاحات کلی قرآن کریم[۲].

    نویسنده معتقد است ازآنجایی‌که این الفاظ و اصطلاحات، معانی و مدلولات خاصی داشته و از جمله واژه‌های غریب هستند، لذا باید به تعریف و تحدید مدلولات آن‌ها و بیان و توضیح اشتقاق آن‌ها پرداخت و ریشه آن‌ها را، بررسی نمود. وی این امر را در هفت فصل زیر، موردبحث قرار داده است: در فصل اول، اسماءالله الحسنی مورد بررسی قرار گرفته است که از جمله آن‌ها، عبارت‌اند از لفظ جلاله «الله»، «الحی» و...[۳].

    در فصل دوم، اسامی و الفاظی مانند «الجنة»، «النار»، «الصراط» و... از لحاظ لفظ و معنا، موردبحث و بررسی قرار گرفته است[۴]. فصل سوم، به بررسی کلمات عبادات اختصاص‌یافته است که از جمله آن‌ها، می‌توان به «الصلاة»، «الزکاة»، «الصوم» و... اشاره نمود[۵].

    در فصل سوم، الفاظ عمومی مانند «کافر»، «مشرک» و... موردبحث قرار گرفته[۶] و در فصل پنجم، از معانی قرآن کریم و سور و آیات آن، سخن به میان آمده است[۷]. فصل ششم و هفتم نیز به تعبیرات اسلامی مانند «و لهم في القصاص حیاة» و الفاظ تخاطب در قرآن کریم، اختصاص‌یافته است[۸].

    پانویس

    1. مقدمه، ص5
    2. همان، ص6
    3. متن کتاب، ص11- 68
    4. همان، ص71- 91
    5. همان، ص94- 113
    6. همان، ص117- 126
    7. همان، ص126- 136
    8. همان، ص137- 144

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها