الفرق و المذاهب في الرسالات الثلاث اليهودية - المسيحية - الإسلام (دراسة مقارنة)

    از ویکی‌نور
    ‏الفرق و المذاهب في الرسالات الثلاث اليهودية - المسيحية - الإسلام (دراسة مقارنة)
    الفرق و المذاهب في الرسالات الثلاث اليهودية - المسيحية - الإسلام (دراسة مقارنة)
    پدیدآورانبرکات، محمد (نويسنده)
    ناشردار الآفاق العربية
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1432ق - 2011م
    چاپ1
    شابک978-977-317-167-9
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ب4ف4 80/2 BL
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الفرق و المذاهب في الرسالات الثلاث اليهودية – المسيحية - الإسلام (دراسة مقارنة)، نوشته روان‌شناس، روان‌کاو و مورخ معاصر مصری، محمد غالب برکات (با نام کامل محمد غالب علی حسن برکات و نویسنده آثار متعدد، از جمله «قلق الموت في ظلّ الإرهاب الصهيوني: دراسة نفسية تاريخية» (اضطراب مرگ در سایه تروریسم صهیونیستی: پژوهش روان‌شناختی تاریخی)، بسیاری از فرقه‌ها و مذاهب ادیان سه‌گانه الهی (یهودیت، مسیحیت و اسلام) را به‌صورت مقایسه‌ای معرفی می‌کند.

    هدف و روش

    محمد غالب برکات، نوشته است:

    • کتاب حاضر بر محور حدیث پیامبر(ص) (در مورد تعیین فرقه ناجیه) تنظیم شده است[۱].
    • ادعا ندارم که توانسته‌ام همه فرقه‌های این سه دین بزرگ الهی را در اینجا به‌طور کامل معرفی کنم؛ زیرا از حدود 1400 سال قبل که پیامبر(ص) تعداد فرقه‌های هریکی از این ادیان را اعلام کرد، فرقه‌هایی از بین رفت و فرقه‌هایی باقی ماند، ولی انشعاب پیدا کرد و... تعداد فرقه‌های یهودی در طول زمان به جهت اختلاف خاخام‌ها افزوده شد و همچنین فرقه‌های مسیحی و اسلامی و حتی برخی از فرقه‌ها مانند صوفیه خود به حدود 70 فرقه تقسیم شده است[۲].
    • در این پژوهش کوشیدم به اندازه توانم بر موضوع نام و بنیان‌گذار فرقه و اعتقادات آن در همه فرقه‌ها و بر قُرب و بُعدش نسبت به کتاب مقدس (تورات و انجیل) در فرقه‌های یهودی و مسیحی و بر چگونگی تمسک هر فرقه به نصوص قرآنی و اعتقادشان به پیامبر(ص) و صحابه و مسئله خلافت و امامت در فرقه‌های اسلامی، متمرکز شوم و در معرفی فرقه‌ها از روش توصیفی استفاده کردم[۳].
    • اهمیت این اثر در آن است که پژوهش و بررسی جامع در یک کتاب در موضوع فرقه‌ها نادر است و بر طبق اطلاعات نویسنده، قبل از اثر حاضر، کتابی یافت نمی‌شود که بسیاری از فرقه‌های یهودی، مسیحی و اسلامی را در یک اثر گرد آورده باشد[۴].

    ساختار و محتوا

    مطالب این کتاب در 4 فصل به‌ترتیب ذیل سامان یافته است:

    1. مقدمه پژوهش (اهمیت شناسایی فرقه‌ها، سنت اختلاف در امت‌ها، عبرت‌آموزی از حقّ‌پذیران، انشعاب و گروه‌گروه شدن یهودیان و مسیحیان و خبر دادن پیامبر(ص) از افتراق امت خودش همانند سایر امت‌ها).
    2. فرقه‌های یهودی (اصلاحیان، سامریان، صهیونی‌ها، فریسیان، ماسونی و...).
    3. فرقه‌های مسیحی (ارتودوکس، پروتستانت، کاتولیک، مارونی، معمدانیان، نسطوریان و...).
    4. فرقه‌های اسلامی (اباضیه، اخوان الصفا، اسماعیلیان، خوارج، شیعه، صوفیه، ماتریدیه، وهابیت و...).

    نمونه مباحث

    • «شیعه دوازده‌امامی» (Twelver shiites): این فرقه اصلی و چهره ممتاز تشیع در عصر حاضر است و این جماعت، مشهورترین و پرجمعیت‌ترین فرقه شیعه در سراسر جهان شمرده می‌شود و اکثر شیعیان ایران، عراق، پاکستان و سایر کشورهایی که عقیده تشیع در آن وجود دارد، وابسته به همین گرایش هستند و شیعه دوازده‌امامی، همان فرقه مسلمانی است که می‌پندارد امام علی(ع) در وراثت خلافت، شایسته‌تر از ابوبکر، عمر و عثمان است. به آنان امامی گویند؛ چون امامت را مسئله‌ای محوری و اساسی برای خودشان قرار داده‌اند و دوازده‌امامی نامیده شده‌اند؛ زیرا اعتقاد به دوازده امام دارند...[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص15
    2. ر.ک: همان، ص16
    3. ر.ک: همان، ص16-17
    4. ر.ک: همان، ص16
    5. ر.ک: متن کتاب، ص176- 178

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها