الفرق و المذاهب الإسلامیة منذ البدایات

الفرق و المذاهب الإسلامية منذ البدايات، النشأة – التاريخ – العقيدة - التوزع الجغرافي، تألیف سعد رستم و تحقیق اسماعیل الکردی، بررسی چگونگی شکل‌گیری مذاهب و فرق شیعه و اهل سنت از ابتدا تا عصر حاضر است.

الفرق و المذاهب الإسلامیة منذ البدایات
الفرق و المذاهب الإسلامیة منذ البدایات
پدیدآورانرستم، سعد (نويسنده)
عنوان‌های دیگرالنشأة - التاریخ - العقیدة - التوزع الجغرافي
ناشرالأوائل للطباعة و النشر و التوزیع
مکان نشرسوریه - دمشق
سال نشر2008م
چاپ6
شابک-
موضوعاسلام - فرقه‎‌‌ها
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/‎‏ر‎‏5‎‏ف‎‏4 236 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این کتاب ارائه‌ای تاریخی - تحلیلی از تأسیس فرق و مذاهب اسلامی و دلایل جدا شدن آنها با شرح مهم‌ترین عقایدی است که هر فرقه را متمایز می‌کند. همچنین بیان پراکندگی جغرافیایی پیروان آنهاست. در معرفی هر مذهب از مدح و ذم و تفضیل و ترجیحش بر مذهب یا عقیده دیگر و ذکر دفاعیات کلامی پرهیز شده است. در کتاب به توضیح عقاید و اصول اساسی مشخصه هر فرقه بسنده نشده، بلکه تحلیل تاریخی و اجتماعی به آن اضافه شده است که به تحصیل‌کرده غیر متخصص تصویر کاملی از شکل‌گیری فرق و مذاهب اسلامی را ارائه می‌دهد و همچنین اسباب و اسرار جدایی فرقه‌ها، خواه در صدر اسلام یا در زمان‌های متأخر شکل گرفته باشند را متذکر می‌شود[۱]‏.

از دیدگاه نویسنده، همه مذاهب و فرق اسلامی، گذشته از دیدگاه‌های مختلف در فهم اسلام، همگی در اساس از اسلام حنیف سرچشمه گرفته‌ و متمسک به اصول آن هستند. بیشتر جدایی فرقه‌ها نتیجه اختلافات یا نزاع‌های سیاسی یا اختلافات طبیعی در تفسیر و تأویل و اجتهاد بوده است. مسلمانان همه خدای یگانه را می‌پرستند و پیرو یک پیامبر هستند و به یک کتاب ایمان دارند و به‌سوی یک قبله نماز می‌خوانند[۲].

کتاب، مشتمل بر مقدمه و سه باب است. در اولین باب کتاب در رابطه با چگونگی شکل‌گیری مذاهب اصلی اسلام و ریشه‌ها و دلایل آن سخن رفته است. اولین اختلاف بین مسلمانان پس از وفات رسول‌الله(ص) پیرامون موضوع رهبری اتفاق افتاد. در این رابطه سه دیدگاه وجود داشت: دیدگاه مهاجرین حاضر در سقیفه، دیدگاه انصار حاضر در آنجا و دیدگاه علی(ع) و گروهی از بنی‌هاشم که با رحلت پیامبر(ص) به کفن و دفن او مشغول شدند و در مناقشات سقیفه حضور نداشتند‏.

همین سبب اختلاف سیاسی - اجتماعی و ایجاد دو مذهب شیعه و اهل سنت گردید[۳].

بررسی مذهب اهل سنت، معتزله، حشویه، حنابله، اشاعره و ماتریدیه و نیز مذاهب فقهی حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی در فصل اول از باب دوم مطرح شده است[۴]. در فصل دوم این باب نیز، خوارج و برآمدن اباضیه از آن و در فصل سوم، شیعه و فرقه‌های ایجاد‌شده پس از هریک از ائمه(ع) به‌تفکیک ذکر شده است. سپس اشاره شده که اعتقاد به بداء، غیبت، رجعت و تقیه از اختصاصات شیعه امامیه اثناعشریه است[۵].

بررسی اعتقادات فرقه اسماعیلیه و دروزیه و سپس فرقه‌های معاصر آغاخانیه، شیخیه، قادیانیه و جمعیت اهل قرآن مباحث پایانی کتاب را تشکیل داده است[۶].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص15
  2. ر.ک: همان، ص16
  3. ر.ک: متن کتاب، ص20-19 و 28
  4. ر.ک: همان، ص171-73
  5. ر.ک: همان، ص257-200
  6. ر.ک: همان، ص374-281

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها