العسل و النحل و النباتات الذي تجرس منه

    از ویکی‌نور
    العسل و النحل و النباتات الذي تجرس منه
    العسل و النحل و النباتات الذي تجرس منه
    پدیدآوراندینوری، احمد بن داود (نويسنده)

    ثعلب، زاهد غلام (نويسنده)

    معیبد، محمدجبا‌ر (محقق)
    ناشرالمرکز الأکاديمي للأبحاث
    مکان نشرعراق ** کانادا - تورنتو
    سال نشر2019م
    چاپ1
    شابک978-1-927946-72-5
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    العسل و النحل و النباتات التي تُجرَس منه، تألیف تاریخ‌نگار، طبیعى‌دان و لغت‌شناس ایرانى ابوحنیفه دینوری (212-282ق)، به بحث درباره عسل و زنبور عسل و ویژگی‌های آن می‌پردازد و گیاهانی را می‌شناساند که سرمایه تولید این خوردنی شفابخش است. نویسنده در این اثر، به جنبه ادبی و واژه‌شناسی نیز توجه دارد. پژوهشگر معاصر عراقی، محمد جبا‌ر معیبد (1937- 2002م) این کتاب را تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند نوشته است.

    نویسنده این کتاب

    محقق کتاب، نوشته است: حدود 900 سال بر روی نسخه خطی این اثر، نام ابوعمر زاهد غلام ثعلب به‌عنوان نویسنده ثبت شده است، ولی بعد از خوانش و تصحیح آن مشخص شد که کتاب حاضر، تألیف ابوحنیفه دینوری (نویسنده النبات) است[۱]. محمد جبا‌ر معیبد بعد از تحقیق و بررسی طولانی و توضیح شواهد و نکاتی از جمله مقایسه مطالب کتاب حاضر با نحل عبر النحل نوشته مقریزی، سرانجام اظهار نظر می‌کند: ابوحنیفه دینوری کتاب‌های متعددی مانند النبات، البلدان، الأنواء، الكسوف، القبلة و الزوال، الجبر و الحساب تألیف کرده است... پس شگفت نیست که چنین دانشمند ذوالفنونی درباره حیوانات، حشرات و زنبور عسل رساله‌ای بنویسد...[۲].

    هدف و روش

    • ابوحنیفه دینوری بدون مقدمه وارد اصل بحث شده و درباره اهداف، روش و چگونگی نگارش این کتاب، توضیحی نداده است.
    • محمد جبا‌ر معیبد بر آن است که ابوحنیفه دینوری در کتاب‌هایش به نقل روایت از بزرگان و کتاب‌ها بسنده نمی‌کند، بلکه از تجربه عرب‌ها می‌گوید و بالاتر آنکه خودش ارتباط مستقیم با طبیعت و ماده مورد پژوهش دارد و به تجربه و مشاهده عینی می‌پردازد و مردمان عرب و صحرا، میدان حقیقی پژوهش‌های اوست و به همین جهت، کتاب النبات تفاوتی با اثر حاضر ندارد و روش هر دو، یکسان است[۳].

    ساختار و محتوا

    این اثر، 19 باب دارد و مطالب با اسامی عسل شروع می‌شود و با «شگفتی خبر از زمستان» پایان می‌پذیرد. برخی از موضوعات مهمّ کتاب عبارت است از: بهترین عسل، ویژگی‌های عسل، اسامی جماعت زنبور، ملکه زنبوران، سرقت عسل، جنس زنبور، زمان‌های عسل و آفات کندوی عسل.

    نمونه مباحث

    • شاهان و رهبران زنبور عسل، «یَعاسیب» (مفردش «یَعسُوب») نامیده می‌شوند و مانند امیران، فرمان می‌دهند و اطاعت می‌بینند...[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص9
    2. ر.ک: همان، ص38-39
    3. ر.ک: مقدمه محقق، ص39
    4. ر.ک: متن کتاب، ص60

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها