الشيعة و التشيع (فرق و تاريخ)

    از ویکی‌نور
    الشيعة و التشيع (فرق و تاريخ)
    الشيعة و التشيع (فرق و تاريخ)
    پدیدآورانظهیر، احسان الهی (نويسنده)
    ناشردار الإشراق للطباعة و النشر
    مکان نشرپاکستان - لاهور
    سال نشر1415ق - 1995م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ظ9ش9 239 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الشيعة و التشيع؛ فرق و تاريخ، اثر احسان الهی ظهیر، نویسنده کتابی است در معرفی شیعه و تشیع و تاریخ و چگونگی شکل‌گیری آن با نگاهی مغرضانه از دیدگاه یک نویسنده اهل سنت سلفی.

    کتاب با مقدمه مفصلی از نویسنده در توضیح موضوع کتاب و اشاره به محتوای فصول آن، آغاز و مطالب در هفت باب ارائه شده است.

    نویسنده، مطالب را با تببین چگونگی شکل‌گیری و آغاز تشیع و خاستگاه آن و معرفی نخستین شیعیان، آغاز نموده و ابتدای شکل‌گیری آن را نه از زمان پیامبر(ص)، بلکه بعد از اختلاف و جنگ معاویه با حضرت علی(ع) دانسته است. سپس در فصل دوم، به تشریح سبئیه و معرفی مؤسس آن عبدالله بن سبأ و تبیین عقاید و افکاری که وی به دنبال ترویج آن در میان شیعیان اولیه بود، پرداخته و همچنین رسوایی‌ها و زشتی‌های اعمال وی و پیروانش را بیان نموده است[۱].

    در فصل سوم، به ادغام سبئیه در صفوف شیعیان و گرفتار شدن برخی از آنها در اختلاف میان حضرت علی(ع) با معاویه و مبارزه حضرت علی(ع) با عقاید و تفکرات آنان و تلاش آن حضرت برای جلوگیری از اتکای شیعیانش به سبئیه و عقاید آنان، اشاره شده است. همچنین در این باب، به ذکر حوادث و اتفاقاتی که در جنگ جمل و صفین رخ داده، پرداخته شده است[۲].

    در فصل چهارم، به تطور تشیع نخستین و تبدیل و تغییر شیعه اولیه و تسلط سبئیان بر شیعیان و مقاومت امام حسن(ع) در برابر عقاید و تفکرات آنها پرداخته شده و به شکل‌گیری برخی از فرق شیعه در این دوران اشاره شده و سپس، ذکر مختصری از وقایع شهادت امام حسین(ع) به‌صورت گذرا و نتایج این شهادت و تطور تشیع از فکر سیاسی به فکر دینی و تغییر شیعه از حزب سیاسی به حزب دینی، به میان آمده است[۳].

    در باب پنجم، گاهی به‌صورت مختصر و گاهی نیز مفصل، به معرفی برخی از مهم‌ترین فرق شیعه که در دوران مختلف، به وجود آمدند، پرداخته شده و به‌صورت مختصر، به عقاید و تفکرات ایشان، اشاره شده است[۴].

    باب ششم، به معرفی شیعه اثناعشریه اختصاص یافته و از این فرقه، به‌عنوان بزرگ‌ترین فرقه شیعیان، یاد شده است. در آخرین باب نیز ارتباط عقاید شیعیان اثناعشریه با عقاید سبیئه، مورد بحث قرار گرفته است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص8
    2. ر.ک: همان، ص8-9
    3. ر.ک: همان، ص9
    4. ر.ک: همان
    5. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها