الشرح الميسر علی الفية إبن مالک في النحو و الصرف

    از ویکی‌نور
    الشرح الميسر علی الفية إبن مالک في النحو و الصرف
    الشرح الميسر علی الفية إبن مالک في النحو و الصرف
    پدیدآورانحربی، عبدالعزیز بن علی (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرالفيه. شرح
    ناشرعربستان - ریاض
    مکان نشرعربستان - ریاض
    چاپچاپ یکم
    شابک9960-795-62-4
    موضوعزبان عربی - نحو زبان عربی - صرف
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الشرح الميسر علی ألفية ابن مالك في النحو و الصرف، اثر عبدالعزیز بن علی حربی، شرحی است غیر مزجی بر الفیه ابن مالک به زبان عربی.

    برای الفیه ابن مالک، شروح فراوانی نوشته شده است که به تصریح شارح در مقدمه، بهترین و کامل‌ترین آنها، «المقاصد الشافية» ابواسحاق شاطبی (متوفی 790ق) می‌باشد.

    نویسنده اثر حاضر، اقدام خویش بر شرح الفیه را، علی‌رغم وجود شروح فراوانی درباره آن، از باب «إن الناس لا يصبرون علی طعام واحد» و اشتیاق سیری‌ناپذیر طالبان علم در یافتن مطالب جدید، عنوان نموده و به این نکته اشاره دارد که تمام تلاش خود را نموده است تا همواره در شرح خویش، جانب ایجاز، ایضاح، آسان کردن عبارات و واژگان به‌واسطه استعمال عبارات آسان و زودفهم، بهره ‌بردن از مثال‌های واضح، عدم بهره بردن زیاد و بیهوده از شواهد شعری متنوع، مخصوصا در مسائل مشهور را رعایت کند؛ زیرا معتقد است مهم‌ترین مسئله در شرح و توضیح مسائل علمی، مخصوصا در علم نحو، آن است که مطالب به‌صورت آسان و راحت، در اختیار دانش‌پژوه قرار گیرد تا او را از مسیری کوتاه‌تر، به هدف که همان درک مطلب و فهمیدن آن است، برساند[۱].

    وی بر این باور است که استفاده زیاد از شواهد شعری در شرح و توضیح یک موضوع، خود باعث پیچیدگی بحث و اشتغال ذهنی خواننده شده و او را از فهم مطالب، بازمی‌دارد؛ لذا یکی از ویژگی‌های این شرح، اندک بودن شواهد شعری مطرح‌شده در آن می‌باشد[۲].

    روش شرح بدین صورت است که ابتدا ابیاتی از الفیه ذکر شده و در ادامه، به تشریح و توضیح معانی و قواعد موجود در آنها، پرداخته شده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص11-12
    2. ر.ک: همان، ص12
    3. ر.ک: متن کتاب، ص29

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها